Ma este, azaz 2015.06.04.-én Trianoni megemlékezést tartunk a 95 évvel ezelőtti országcsonkítás alkalmából. Minden kedves megemlékezőt szeretettel várunk 20 órai kezdettel a csömöri Hősök terére!

 

Garadnai Zoltán: Gondolatok Trianonról, a múltról és a jelenről:

1920. június 4-én, 95 évvel ezelőtt írták alá a Párizs melletti Versailles-ban – a Nagy-Trianon (Grand Trianon) palotában, a Galèrie des Cotelle-ben – Magyarországgal az I. világháborút lezáró békeszerződést. A világháború, melyet „Európa Nagy Háborújának” is neveznek, gyökeresen és véglegesen átalakította Európa nemzeteinek sorsát. A háború négy éve alatt az európai társadalmak megváltoztak, a hagyományos kapcsolatok, érintkezési formák szétszakadtak, a nemi szerepek átalakultak, a világ belépett a 20. századba. A kortársak ugyan azt hitték, hogy ez lesz az az utolsó háború, amely során – „mire ősszel a falevelek lehullanak” – lerendezik a vitás kérdéseket, és minden megy tovább az „arany békeévek” szellemében. Mi már tudjuk, hogy nem így történt, és a számlát kifizettük és kifizettették (talán többször is) ezért a tévedésért!

A magyarság számára az elmúlt „rövid” évszázad rengeteg fájdalmat és keserűséget hozott. A századforduló biztonságából, négy év totális háború után a széthullás és elszegényedés, a nemzeti katasztrófa és a megaláztatás, a magyarság szétszabdalása jutott számunkra osztályrészül. Szinte nincs olyan család, ahol ne lenne áldozat, ugyanakkor, mintha megfeledkeztünk volna róluk. Mintha tabu lenne még mindig számunkra az ő sorsuk megismerése.
Csaknem 100 év távlatából már látjuk, hogy a korábban egységes úton, egy politikai közösségben fejlődő magyar és nem magyar kárpát-medencei népek útjai szétváltak egymástól, az évszázadok során kialakult természetes gazdasági-kereskedelmi és társadalmi kapcsolatok szétszakadtak, miközben fegyverrel, a propaganda és a politika eszközével egyaránt „kínoztuk” és öltük egymást.
A magyarság is eltérő úton fejlődött, a határon inneni és túli nemzetrészek számára a politikai és kulturális újraegyesülés lehetősége két szinten jelent meg. 2004-ben az Uniós csatlakozással, illetve 2010-ben a kettős állampolgárság megteremtésével.

nagymagy                                Hungary-ethnic_groups

Trianon kapcsán ugyanakkor két lehetőség áll előttünk:

1. Felelevenítjük a jogosnak érzett sérelmeket és érzelmi politikát folytatva követeljük igazságunkat. Ennek kudarcát láthattuk 1947-ben, a Párizsi békeszerződés aláírásakor.

2. Az Európai Unió tagállamaként, kelet-közép-európai nemzetként törekszünk arra, hogy a regionális együttműködés szélesítésével felelevenítsük azokat a kapcsolatokat, amelyek térségünket a 20. század elejéig természetes módon összekötötték.
Fontos és szükséges tehát, hogy megemlékezzünk a múltról, Trianonról, annak előzményeiről és a következményekről egyaránt, hiszen a múlt nem ismerete nem ment fel minket, és könnyen újra zsákutcába kerülhetünk.
A 20. század vesztesei voltunk, rajtunk múlik, hogy megnyerjük-e a 21. századot. Ez Trianon legfontosabb tanulsága számunkra!

 

Nagy-Trianon Kastély wikipedia: LINK                        Trianoni békeszerződés wikipedia: LINK

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!