Néhány éve, amikor Szentmihályról ide kötöztünk nem gondoltam, hogy megszokott kis 12 éves Golfomat egy lánctalpasra, de minimum egy terepjáróra kell cserélnem. XVI. kerületi lakosként megszoktam, hogy házunkat jó minőségű aszfaltos úton tudom megközelíteni. Ez egyrészt kímélte az autó, másrészt megkímélt a napi portalanítás gyötrelmeitől. Ellenben itt Csömörön szembesülnöm kellett a poros és kátyús utca következményeivel. Először is mire befejezem a felmosást kezdhetem elölről, mert az utcáról beszűrődő finom por már el is kezdi visszahódítani a szűz területeket. De ez lenne a kisebb baj, mert hangyaszorgalommal és kitartással apró győzelmeket könyvelhetek a kosszal szemben. Sajnos az úton lévő kráterekkel már nem tudok egyedül megbirkózni.

Kicsit visszaugrom az időben. Öt évvel ezelőtt összefogott a Tücsökdomb utca. Összekalapoztunk több, mint egymillió Forintot. Megrendeltük a mart aszfaltot és az akkori önkormányzat gépei és szakemberei segítségével lefektettük a várva várt borítást. Egyébként úgy meglepődtek ezen a szokatlan társadalmi szerep és áldozat vállaláson, hogy megígérték, hogy idővel végleges aszfaltot kapunk. Sajnos a régi gárda már nem tudja beváltani az ígéretét, mint ahogy a mart aszfalt sem tart örökké. A regnáló vezetés pedig úgy látjuk egy méter új utat sem tudott összehozni négy év alatt. Az utcánk legigényesebb lakója igazi aszfaltot rakatott le egy autó áráért, de sajnos ez sem hatotta meg az önkormányzatot. Pedig a kész szakasszal csökkent a rájuk eső rész. Sőt, ahogy már egyszer megtettük most sem zárkóznánk el jelentősebb pénzügyi hozzájárulástól. Többször felemeltük a hangunkat az áldatlan tengelytörő állapotok miatt. Sajnos süket fülekre találtunk. Így aztán feladtuk a várakozást és legalább a saját portánk előtt belekezdtünk a felújításba. Megint csak mart aszfaltot hozattunk. Munkagépek terén már az önkormányzat segítségére sem számíthattunk így magunk terítettük el a hozott anyagot. Úthengerünk nem lévén egy kölcsönbe kapott döngölő géppel elvégeztük a tömörítést.

Reméljük pozitív példánk ragadós és az egész utca követi felújítási törekvésünket. Azt már csak úgy halkan jegyzem meg, hogy talán az önkormányzat egyszer elismeri munkánkat és végleg megoldja a hangulatos és jobb sorsra érdemes Tücsökdomb utca aszfalt kérdését.

 

Kocsisné Leitner Etelka a „mellékvágány” utcából

Comments (8)

 • Ágnes Ferbert-Vadász

  Márk Baczkó Természetesen mindenkinek van joga – és lehetősége – véleményt nyilvánítani, ugyanakkor ebbe az is belefér, hogy másoknak meg lehet más véleménye az adott véleményről. Ez a véleménynyilvánítás szabadsága. Csömöri polgárnak "képzelem magam", akinek ugyanúgy van szabad véleménynyilvánítási lehetősége, mint bárki másnak. És akkor én is megkérdezem: mégis kinek képzeli magát, hogy minősíti az én véleménynyilvánítási szabadságomat? Vagy ezen az oldalon csak egyetértőleg lehet hozzászólni a cikkekhez? Mindenkinek lehet véleménye, ugyanakkor aki nyilvánosan kifejti azt, az egyben azt is vállalja, hogy kritika éri. Ahogy például az én véleményemet is éri, érheti is kritika. Én vállalom a kritikát, az ellenérveket is. EllenÉRVEKKEL sajnos ritkán találkozom, személyeskedéssel viszont annál inkább. Pedig én lennék a legboldogabb, ha olyan vitakultúra alakulna ki Csömörön, hogy pro és kontra érvek merülnek fel egy-egy téma kapcsán. Abból ugyanis lehet fejlődni, konszenzust keresni. A személyeskedésből viszont kevésbé…

 • Pongó Béla

  Kedves Ferbert-VadászÁgnes!
  Az nem személyeskedés, hanem tény kérdés, hogy Ön személyesen is részt vesz az un. cívil önkormányzat jogtiprásainak palástolásában. (közokirati bizonyítékaival rendelkezem, és nem kell az engedélye ezek nyilvánosságra hozatalához). Jelesül aktív részvétele segíthetetett abban, hogy még ez a hirdetésem sem jelenhetett meg ami így szól:
  Én szólok!
  Pongó Béla elérhetősége
  Tisztelt csömöri polgárok. Email címemen bárkinek válaszolva rendelkezésére álok. pongobela52@freemail. hu.
  Elárulom folytatás következik: Pongó Béla

 • Csilla Gömöri

  Na hát ez csömör mostsincs viz elvezetés sehol.

 • Ágnes Ferbert-Vadász

  Szintén aszfaltozatlan utcában élek, de amikor ide költöztem, tudatában voltam ennek, nem ért meglepetésképpen. A Kakastelepről van szó, ami Csömör egyik legrégebbi, több száz éves településrésze. Még véletlenül sem szeretnék bírálni senkit, de számomra igencsak furcsa az a hozzáállás az néhány lakos részéről, hogy amikor lakhelyet választanak maguknak, akkor minden információ birtokában választják azt (pl. külterületen építkeznek, vagy közművekkel nem rendelkező területen), aztán meg verik az asztalt, hogy legyen minden, lehetőleg tegnapra… Akinek annyira fontos az aszfaltút, az miért nem eleve olyan helyre költözik, ahol már van? Csömörön rengeteg aszfaltos utca van, lehet bőven válogatni! Visszatérve a Kakastelepre: itt úgy 20 éve ígérik az aszfaltutat, az a bizonyos önkormányzati vezetés, amelyik volt szíves a Tücsökdomb utca lakóinak is megígérni. Mert hát ugye ígérni könnyű… 🙂 Egyszer már MAJDNEM volt itt aszfaltozás, de sikerült kissé elszúrnia a közbeszerzést, így elmaradt, és még némi közbeszerzési bírságot is kellett fizetni – persze közpénzből, út helyett… Úgyhogy ennyit az előző önkormányzat ígéreteiről. A civilek 2010-ben, ismervén Csömör – akkor jelentősen eladósodott –
  anyagi helyzetét, nem is ígért útépítéseket, pontosabban két területet határozott meg prioritásként: a régóta elhanyagolt főutak rendbetételét, hiszen ezeket az utakat sokkal többen használják, mint egy-egy utcát, valamint a Kakastelep utcáinak leaszfaltozását. 2010-ben mart aszfaltot kaptak ezek a több száz éves kis utcák, jelenleg pedig már zajlik az aszfaltozásuk. Úgyhogy a Kakastelep nevében arra kérném az újabb településrészek lakóit, hogy legyenek már egy kis türelemmel, mi is igen régen – sokkal régebben – vártunk az aszfaltos utcákra, már akkor megígérték, amikor a Tücsökdomb utca még nem is létezett, úgyhogy talán joggal "kerültünk sorra" előbb. A felújított főutakat pedig mindannyian használjuk, nem csak egy-egy utca lakói, szóval talán érthető, hogy ez volt a prioritás. (Pont most ment el az ablakom előtt egy munkagép, úgyhogy jelentem, tényleg bőszen zajlik az aszfaltozás a Kakastelepen! 🙂 )

 • Márk Baczkó

  Kedves Ágnes!
  "Sajnos" nem ismerem Önt, mindazonáltal hetek óta olvasgatom a kommentjeit és úgy vélem olykor elveti a sulykot és egy cseppet sem tiszteli az itt élő polgárok szabad véleménynyilvánítását. Nem tudom, mi a célja, azzal, hogy a csömöri lakosok őszinte véleményét rendszeresen kétségbe vonja/bírálja, tán a civil oldal szabadságharcosaként, avagy anyatigriseként szeretne érvényesülni, tényleg nem tudom, de nem is lényeges….. Ezúton kérem Önt, tisztelje az itt élő emberek szabad véleménynyilvánítását, akkor is ha egyébként, azzal az Ön civil önkormányzatát bírálják. Ami pedig a fenti kioktatást illeti a Tücsökdomb utca lakói felé az oda költözésük mérlegelése szempontjából, egyenesen felháborító! Ezek után már csak költői kérdésként némileg szemtelenül, annyit kérdeznék;
  Kinek képzeli magát?

 • Baczkóné

  Egyetértek Ferbert-Vadász Ágnes hozzászólásával. Nagyon sok új gazdag Csömörre költözött,s ők úgy gondolják elsőbbséget élveznek.Igen van rá példa. Pl.aki önkormányzati képviselő lesz, az elsőbbséget élvez abban,hogy előtte előbb legyen aszfaltos út, mint az előtt, aki itt született Csömörön és biztosan a falu legrégebbi utcájában lakik./csupán 65 éve, s nem néhány éve!!!/ Az igazsághoz hozzá tartozik,hogy mi is saját erőből, évekkel ezelőtt aszfaltoztattuk az utcát,de már akkor is, mint mostanság minden terv nélkül, fejetlenül készült. Tavaly mint égből jött villámcsapás egyik napról a másikra tudtuk meg,hogy végre jó aszfaltos utunk lesz. S mi is történt? Valóban látszólag szépnek tűnik az út, de ami szép, az nem biztos hogy jó is!!!! Újra minden terv nélkül készült!!! Nagyon gyorsan,ugyanis sürgős volt,hogy a kerékpárversenyre elkészüljön az út.A lakosok véleményét ugyan kikérték,de miért? semmi értelme nem volt! A földhivatal szerint az Ulicska és a Patak közötti résznél kb a felétől az út egyik fele az Ulicska felé a másik fele pedig a Patak felé lejtős. Mégis hogyan lett elkészítve az út? Lássanak csodát, azt mondják a víz csak lefele folyik!Az Árpád utcában nem így van.A víz felfelé folyik a rosszul megépített út miatt. Mi akik az utca közepén lakunk, elvileg jobbra és balra is el kellene folyni a víznek.De nem ez történik! Tekintettel arra a csodára,hogy a víz felfelé folyik előttünk, építettek árkokat,ami az első esőnél 2 km-es krátert mosott ki, s folyt a víz a patak oldalán lévő telkekre. Ezután próbálták a hibát kijavítani, újabb árkokkal veszélyeztették az utcát. A víz azonban csakis egyik elsőre megépített árokba folyik,de olyan szinten,hogy most amikor itt az esős idő mi úgy érezzük,hogy valami nagy patak partján lakunk, s azon keresztül gázolnak át az autók!. A gyors folyású patakon áthaladó autók mondhatom nagy-nagy zajjal közlekednek, ahogy a nagy vízfolyáson,patakon átmennek!Csak ennyit szerettem volna hozzáfűzni a csömöri út építésekhez..Mi akik itt élünk több mint 60 éve, nem tudtuk elérni,hogy megfelelő utunk legyen.Még annyit szeretnék hozzáfűzni,hogy a járdákon folyókákat építettek, de most a nagy esőzések alkalmával az utat nem lehet használni, ugyanis olyan mennyiségű víz folyik a járdán, hogy ott közlekedni nem lehet!! Szeretném megjegyezni,hogy megjegyzésemmel senkit nem szeretnék megbántani.

 • Attila Huszár

  Az utcánk lakói maguk finanszírozták a mart-aszfaltot és a terítését. Utána jött a csatornázás és az aszfalt egy része lentre került, mélyre a homok meg felülre. Az utcánkban már 3 éve nem voltak kátyút javítani, csak az első pár méteren. Az útlezárások alatt többszörösére nőtt a forgalmunk, az esők mély árkokat mostak az útba, de senki nem jött legalább a meglévő színvonalat fenntartani. Úgy érezzük, hogy mert nem látványos, mindenki számára látható (kampányolható) helyen lakunk, ezért nem is számíthatunk segítségre.

 • Adam Boday

  Az út előttünk közterület, de mi használjuk napjában többször. A közterület Csömörön nagy. Nem lehet minden utat, felújítani. Persze nekünk főleg az fontos amelyik minket köt össze a világgal.
  Csömörön vannak olyan utca-közösségek, akik kezükbe veszik problémáikat, nem a panaszáradatot szaporítják, hanem cselekszenek. Járhatatlan útból járhatót építenek saját maguk előtt. Együtt, saját maguk. A közösség így épül. Ezért értékes egy ilyen utca.

Hozzászólás!