Amikor nyár elején átéltem a csicsörke csodálatos, 15 éves évfordulóját, nem gondoltam, hogy ilyen rövid idő elteltével a csoport megint egy csodálatos élménnyel gazdagítja családunkat! Történt ugyanis, hogy a csicsörke „ott-alvós” néptánc tábort szervezett gyerekeinknek. Sokáig gondolkoztunk, hogy másodikos csemeténket, – aki néha zokni nélkül indulna iskolába vagy elfelejti a kakaót letörölni a szája széléről, – elengedjük-e egyedül egy egyhetes összetartásra. Attól is tartottunk, hogy a heti másfél órás gyakorláshoz szokott csemeténk mit fog szólni a napi 5-6 órás kőkemény tánc edzőtáborhoz. Ami végül is a részvétel felé billentette a mérleg nyelvét, az a bizonyos jubileumi fellépés volt, ahol gyermekem is átérezte milyen felemelő érzés a csicsörkéhez tartozni.

Csicsörker_2014_01

Szerencsére az egy héttel korábban a táborba elutazó utánpótlás korosztálytól biztató híreket kaptunk. Leginkább a tábor festői környezetéről áradoztak. Ennek ellenére felkészültem, hogy fiam két nap után megunja a rengeteg edzést és zokogva haza kéri magát. Mindenesetre próbáltam jó képet vágni búcsúzáskor, amikor kicsikénket elengedtük első táborába. A nagy ikarusz busz elnyelte a komplett csoportot, sőt még a szomszédos Kistarcsáról is csapódtak hozzájuk táncosok. Szerintem hasznos dolog, hogy a hasonló érdeklődésű fiatalak megismerkednek a szomszédos települések fiataljaival. Két nap után tényleg jött a meglepetés, de pont ellenkező előjellel, mint amitől tartottam. Kisfiam első mondata a telefonban az volt, hogy ha a házunkat oda vinnénk, akkor ő örökre itt maradna. Áradozott a finom ételekről, a kedves tanítókról, István és Mócza bácsiról, illetve Barbi és Zsuzsi néniről. Aztán csütörtökig el is felejtkezett rólunk, aminek, mint a Mátyás királyos mesékben örültünk is meg nem is. Vagyis gyermekünket annyira lefoglalták teendői, hogy másodlagossá váltunk számáraL Hát nekünk szülőknek ehhez kell edződnünk!

Csicsörker_2014_02

Péntekre családi napra invitálták az ősöket. A megelőző napon fiacskánk csak felhívott, hogy megbizonyosodjon arról, nem hagyjuk cserben és megyünk. Természetesen már mi is alig vártuk kis túránkat Cserhátszentivánba, az Angyal-kert táborba, a híres Hollókőtől néhány kilométerre. Egyórás kocsikázás után olyan csodálatos tájra értünk, amit nem lehet leírni, azt látni kell. Remélem a fotók segítenek láttatni-éreztetni. A tábor közepén ősi jurta sátor állt, amiben kilenc lurkó vackolta be magát. A többi ház pedig félig a földbe ásva szintén nagyon hangulatos és nem kevésbé praktikus lak a nyári melegben. Megérkezésünkkor a gyerekek éppen próbáltak. Majd meghívtak bennünket a falucska művelődési házába egy rögtönzött bemutatóra. Itt megint átéltem azt a fantasztikus, felemelő érzést, amit a csicsörkések környezetében mostanában érzek. Olyan hangulatot varázsoltak arra a szegényes színpadra, mintha az István a király előadásán lettünk volna a nemzeti stadionban. Pedig csak alig több, mint ötven gyerek ropta a táncot és dalolta a vicces rigmusokat. Az egyórás előadás sajnos csak egy percnek tűnt, de megbizonyosodtunk, hogy gyerekeink hasznosan, tartalmasan és boldogan töltötték itt az idejüket. A csicsörke alapítójának, G. Tóháti Ilonának pedig külön megköszönve kiemelném, hogy megint sikerült a csoda. Megadtuk gyerekeinknek a gyökereket és szárnyakat!

Csicsörker_2014_03

Az előadás után megéhezve és megszomjazva átmentünk az ebédlőbe és a hangulatos teraszra, ahol pótoltuk a hiányzó kalóriákat. A soha nem fáradó oktatók újból feltöltődve megint a húrok közé csaptak és igazi, élő népzenével és tánccal éjfélig szórakoztattak mindenkit, aki még hajlandó volt részt venni egy közös bulizáson. Reggelre még mosolygósabbra váltott a kis völgy körülöttünk és több táborlakón látszott, hogy ha lehetne, újra kezdené ezt a fantasztikus hetet.

Csicsörker_2014_04

Hazafelé betértünk Hollókőre, de sajnos vagy szerencsére négy milliárdos állami támogatással éppen felújítják a világörökség eme gyöngyszemét, így csak kis részét tudtuk megnézni. Nem baj gondoltuk, jövőre megint lesz csicsörkés néptánc tábor és akkor bepótoljuk az elmulasztott látnivalókat!

Gratulálok az összes résztvevőnek a csodálatos előadásért. Jó volt érzékelni, hogy további ismereteket szereztek a néptáncról, nemzeti hagyományunk egyik alappilléréről!

Köszönet az oktatók áldozatos és fáradságos munkájáért!

Természetesen minden érdeklődőt szeretettel várunk szeptembertől a Csicsörke néptáncegyüttesbe!

A Csicsörke 15. évfordulójáról készített beszámoló itt olvasható: Link az előző cikkhez

 

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!