Rendhagyó módon ünnepeltük idén a IV. Sváb Majálist. Ez évben az időjárás nem kecsegtetett bennünket semmi jóval, de a Sváb Baráti Kör Tagjainak kitartó szervező munkája meghozta gyümölcsét.

Az eső és hideg ellenére a jókedv, vidámság töretlen erővel zubogott a szervezőkben és segédeikben. Csömör főtere felöltötte a “Dirdl-t”, sör padok és asztalok várták virágba öltözve vendégeiket.
Szorgos idős kezek munkája nyomán elkészültek a rozmaring csokrocskák, amik a svábok azon csodálatos képességét jelképezi, mellyel új gyökereket eresztenek új hazájukban, mikor ide kerültek Magyarországra, mint a rozmaring, mikor új földbe kerül. Ezért aztán a Kisebbségi Önkormányzat apraja-nagyja büszkén viseli ruhájába tűzve a ködbe vesző hagyományok igencsak élő emlékezetét.

Mire minden előkészülettel végeztünk már hatalmas tömeg volt a téren. Mindenki kíváncsian várta, vajon idén mit tartogatnak a Svábok Csömör számára. Nem kellett csalódniuk. Hiszen a Decathlon felajánlása nyomán a legkisebbek is kiválóan szórakoztak, nem csak a felnőtt korosztály, akiknek jókedvéről gondoskodtak a pult mögött állók. Meglepetés volt, hogy a sör pultból nem csak sört lehetett csapolni, hanem fantasztikus házi bodza szörpöt is. Hozzájárultak a jó hangulathoz a csábító illatú és ízű majoránnás-kakukkfüves kolbászkák is. Ráadásnak a fiatalok és segítőik egy csömöri sváb családtól megkapták azt az évszázados receptúrát, ami segítséget nyújtott a pont ilyen hideg időre való, testet-lelket melengető, egytálétel –a karknédli (káposztás csülök gombóccal) elkészítésében. S azt csak a kiváltságos kevesek tudják, hogy ez a hagyomány tisztelet tartja életben a helyi kisebbséget, mert ezáltal kapaszkodnak egymásba és valaha élt szeretteikbe.

Többen kérdezték honnan lehet tudni, hogy a knédli sváb eredetű, ők biztosan nem hallották még, hogy pontosan sehonnan, mert eredete a homályba vész… viszont, ha egy sváb (mint pl. Baltzer-Polczer) család birtokában van a recept több emberöltő óta, s anyáról-leányra öröklődő receptúrából ugyanúgy készül az étel, az igazán eredetinek és hiteles sváb ételnek mondható.

Knédli

A fiatalok részvétele, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mindenki ott legyen, aki él és mozog. Jött az egész család, unokástól, hozták még a barátokat is, nem számított ki sváb ki nem, olyan hangulatot varázsolt a Krammer Teréz Zeneiskola, a Sváb Baráti Kör Énekkara illetve az Ovisok és az Iskolások műsora, hogy az asszonyok alig győzték eladni az étel-és ital jegyeket, mert mindenki le szeretett volna ülni, inni egy sört vagy bodza szörpöt és részese lenni ennek a Csodálatos Eseménynek, ahol az a legfontosabb, hogy Barátok között van, ahol szeret lenni. Nem is ment haza senki addig, míg le nem szállt az este, ki nem ürültek a hordók és a kolbászkák illetve a knédlik jelenléte is emlékké nem halványult.

Köszönjük a Fiatalok nevében, a Sváb Baráti Kör minden Tagjának és Vezetőinek, hogy akkora szeretettel vettek soraikba, ez alkalommal, mintha mindig is oda tartoztunk volna, pedig még csak most ébredünk öntudatunkra.
Köszönjük, hogy életre hívják minden évben ezt a Fantasztikus Eseményt nagyon jó volt a részesének lenni, látni, tanulni, hogy egy kis Közösségnek is milyen formáló ereje van.

Mély Tisztelettel a Hagyományok előtt:

Antal Réka

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!