A nagy háborúk közös hőse az ismeretlen katona. Nem tudhatjuk, hogy nem volt-e a csömöri hősi halottak közt is olyan, akinek a neve feledésbe merült. Emlékezünk rájuk is tisztelettel!

 

csömör 1. világháború  Július 28-án reggel évfordulós napra ébredtünk. Száz éve, hogy eldördült az I. világháború első gyilkos lövése.

Ha elnézem az állomás előtti képen azt az egyszer volt batyuzó fiatalasszonyt felmerül bennem az az érzés, hogy talán eszébe jutottak az otthon aratást végző szülei, testvérei és a háborúba rángatott férje.

Talán apró gyerekeire gondolt és felsejlett előtte, hogy „fekete lesz fehér ruhája, és hófehér lesz fekete haja”. A párját elvitte a vonat, és ő a batyuján pihenve, amíg várta a hazavivő vonatot, feljajdult az egekbe: „Mária segíts!”

Csömörről az I. világháborúba 250 katona vonult be, ezek közül hősi halált halt 71, akik 24 hadiözvegyet és 6 hadiárvát hagytak maguk után.

 

Az I. világháború csömöri hősi halottai:
Antalics József Bacskó Pál Bagyánszki János Bátovszki György id. Bátovszki György Bosánszki István Csernák Mihály Dernovics József Dobróczi József Dobróczi István Duhony János Erdélyi István Fiedler János Fervágner János Ganyecz András Gerhát István Gubek István Gubek Pál Gulyás József Gutyán József Gutyán János id.
Gutyán János Háromsitz István Holovics István id. Holovics István Horváth Pál Jagyugya János Kadók István Kiss György Kiss Jenő Komjatyán József Kovács István Krizsán István id. Krizsán István Krizsán János Lefánti János Lesták István Magát György Mandur János Michel Pál Németh László Obrovics József
Orsanyi Mihály Paulovics János Pásztor Mihály Quitt Géza Racskó János Racskó Pál Reichenbach Mátyás Rell Mihály Sebeszta Károly Sleisz István Svirzsovics Pál Szirotek Mátyás Szrogh István Tagai István Tóth Mihály Tupi István Ubrankovics János Ursprunger József Varga István Varga Pál Veres János
Vereszki György Veszelik István id. Veszelik István Vékony János Vilhelm István Vince Ede Zavadil Emil Zsíros István Csernák József Spreitzer József Misik Mihály Grázel Ferenc Krizsán Mihály Klacsán Pál Lesták György Vlaha Mátyás Orgonás János Vékony Mihály Speidler József Hasenfratz Pál Vencel András

elso vilaghaboru

Móra Ferenc: Az árvák beszélnek: (1915)
A hajnalicskák még nyitottak, S rigó fütyült a körtefán, Mikor a katonavonathoz Kimentünk apuka után. Dalolva ment el s azt igérte, Énekszóval hozzák haza... Ragyogd be őket, irgalomnak Aranyos csillaga! Azóta várjuk, egyre várjuk, Hoz-e már háború-fiát, Megfogta-e az aranyréten Az ezüstszőrü barikát? Csengetyü lesz-e a nyakában, És lesz-e annak szép szava?... Ragyogd be őket, irgalomnak Aranyos csillaga! Azóta várjuk, egyre várjuk, S rossz apukánk azért se jön, Pedig a téli-zöld se zöld már S csak varju károg a tetőn. Jaj, milyen csúnya a ruhája, Milyen ijesztő a szava!... Ragyogd be őket, irgalomnak Aranyos csillaga! Pedig jó volna már, ha jönne, S ő szegne kenyeret nekünk - Tán a karéjt nagyobbra szabná, Most olyan sokat éhezünk. Szedne targallyat is az erdőn, S melegebb lenne a szoba... Ragyogd be őket, irgalomnak Aranyos csillaga!
Hiszen olyan sok kisgyereknek Itthon az apukája már, Egyiknek szeme van bekötve, A másik sántikálva jár. Jaj, de jó lesz, ha a miénk is!. Majd bolondozva jön haza.. Ragyogd be őket, irgalomnak Aranyos csillaga! Kiszaladunk a kisajtóba, Ott lesz a Bodri is hamar - Nem mondjuk meg, hogy a gonosz csont Szünetlen szűköl és kapar. Jobbrul a bádoghuszár várja, Balrul a menyasszonybaba... Ragyogd be őket, irgalomnak Aranyos csillaga! Fölkapaszkodunk az ölébe, És átöleljük a nyakát, S hogy megváltozott mostanában, Bepanaszoljuk anyukát! Fekete lett fehér ruhája S fehér a fekete haja... Ragyogd be őket, irgalomnak Aranyos csillaga! Móra Ferenc (1879 - 1934)

 

Megosztás

Forrás:

 

Vers: http://mek.oszk.hu/00900/00971/00971.htm#58

képek:

wikipédia

Tolnai lapkiadó „A világháború története” című sorozat

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!