Katmandu 2015

Alig több, mint 24 óra telt el a Csömöri Polgári Esték 3. alkalma óta, – amelyen Stelczer Hilda magashegyi hegymászó tartott videó vetítéssel kisért előadást – és amelyről korábban már képes beszámolót közöltünk – amikor jöttek a Nepáli i földrengésről a szörnyű hírek és képek.

Hilda, Erőss Zsolt, Mécs László és Kollár Lajos Katmanduból indultak 2008 tavaszán a 8462 méter magas Makalu megmászására. A továbbutazásra várva járták a főváros utcáit, Zsolt videózott. Számos, a világörökség részeként számon tartott épületet, a szűk utcákon tolongó helybéliek és túristák kavalkádját is megörökítette. Ezekben gyönyörködhettünk mi is az előadáson. Így többek között a több szintből álló Darahara torony látványában, mely szintén a világörökség része. Nepálban az UNESCO 7 helyszínt vett fel a világörökség listájára.

dharahara-tower-before-1254

Katmandu több mint 1 millió lakosával és az idelátogató túristák tömegével pezsgő életű nagyváros. A Katmandu-völgy településein élőkkel együtt a lakosságszám mintegy 2.5 millió fő. Ez a régió az ősi civilizációk találkozási pontja. Mintegy 130 történelmi emlék, hindu és buddhista kolostorok, zarándokhelyek találhatók itt.

kathmandu_nepal_10

Ebbe az előadás nyújtotta hangulatba robbant be a hír a nepáli földrengésről. Az utóbbi 80 év legsúlyosabb, a Richter- skála szerint 7,9 erősségű födrengés gyakorlatilag romba döntötte Katmandut. Többek között összedőlt a Darahara torony, melynek csak a földszinti csonkja látható most a képeken. A rosszul megépített házak kártyavárként omlottak le. A szűk utcákban a mentés rendkívül nehéz. A cikk írásának pillanatában már több mint 4000 a halottak száma. Megmozdult a világ, – így a magyar segélyszervezetek is – hogy segítséget nyújtson a túlélők utáni kutatásban, a sebesültek ellátásában. Élelmiszer, gyógyszer, kórházi berendezés, sátrak, takarók érkeznek. Óriási probléma az árván maradt gyermekek sorsa.

1

A Himalájában túrázókat, a hegymászókat sem kerülte el a tragédia. A rengés következtében lezúduló kő -és hólavinák táborokat sodortak el, számos embert megölve. Megsemmisítették a csúcsokra vezető utakat, jelentősen nehezítve a lejutást. A helikopteres mentés csak mintegy 6000 méteres magasságig lehetséges.

f-nepal-b

Segítséget nyújthatunk, ha felhívjuk a segélyszervezetek által megadott telefonszámokat.

 

Dr. Vass Zoltán

 

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!