A mai napon a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottsága úgy döntött, hogy eláll attól az ingatlan-vételi szerződésétől mely szerint Csömörtől vásárolt volna területet 838 millió forintért. A főváros azért kívánta megvenni a földterületet, hogy egy szemétlerakót üzemeltessen a mostanra megtelt dunakeszi lerakó helyett. A szemétlerakó rendeltetése az lett volna, hogy a rákospalotai szemétégetőben képződő évi 100 ezer tonna salakot véglegesen tárolja. Azért hiúsult meg a csömöri beruházás mert 500 méteren belül lakóházak vannak, így a szabályozás szerint nem adható ki engedély ilyen hulladéklerakó üzemeltetésére.
“Elbaltázták a főváros szemétlerakóját”
Ezzel a címmel írta meg a hírt az index.

Mi inkább úgy fogalmaznánk, hogy ezek szerint a Jóisten meghallgatta azon csömöri lakosok imáit, akik azt szerették volna, hogy szeretett szülőhelyükön ne lehessen tárolni semmilyen mennyiségben veszélyes vagy kevésbé veszélyes hulladékot. A főváros jól tudja, hogy a szemétégető enélkül is terheli csömör és környéke levegőjét, hiszen az uralkodó észak-nyugati széljárás miatt az égető füstje többnyire erre áramlik. Szerencsére csömör nagy zöldterületei biztosítják a jó minőségű levegőt, de egy ilyen jellegű lerakó már sehogy sem ellensúlyozható. És mi lehet fontosabb egy jó életminőséget akaró, tudatos közösség számára mint a FÖLD, VÍZ, LEVEGŐ kérdése? Csömör most a döntés értelmében forrást vesztett, de mi akik szeretjük csömört nagy örömmel vesszük ezt tudomásul! A térképet elnézve is látszik, hogy a terület várhatóan ez után is hasznosítva lesz, de ha a főváros csak hulladéklerakóban gondolkodik , azt nagyon sajnáljuk.

 

A teljes index hír itt olvasható

Comments (1)

 • Dr. Vass Zoltán

  Valóban elbaltázták a főváros szemétlerakóját?

  Megdöbbenve olvastam az Index cikkét, amelyben az áll, hogy a főváros eláll a Csömör Önkormányzatával kötött szerződéstől arra hivatkozva, hogy az önkormányzat nem teljesítette a szerződésben meghatározott határidőre az abban foglaltakat. Mind ez annak dacára történt, hogy a vételár előlegét már átutalta. A cikk szerint a főváros azon túl, hogy az előlegre igényt tart, még kártérítést is követelhet a több mint egy éves csúszás miatt, aminek az lehet a következménye, hogy az egész projekt eleshet a jelentős uniós támogatástól.
  Ha a fenti tények igazak, úgy Csömör Nagyközség Önkormányzata nagy bajba kerülhet és rajta keresztül a lakosság is. Becslésem szerint elmarasztalás esetén minden csömöri lakosra, – a legkisebbekre is – mintegy százezer visszafizetendő forint esne.
  Polgármesterünk a cikkre reagálva mindent rendben lévőnek mond. Csak bízhatunk abban, hogy ez valóban így is van. Jó lenne a szerződést látni, amiből kiderülhetne, hogy a szerződés megkötése előtt mindkét fél alaposan járt-e el, vagy valamilyen oknál fogva elhamarkodottan írták azt alá.
  A főváros biztosan reagálni fog. Elhúzódó folyamatot sejtek. Az az érzésem nem árt, ha az önkormányzat – ha már a szerződés előkészítése során nem volt birtokában a minden részletre kiterjedő, alapos szakértelemnek – legalább ebben a helyzetben keressen és bízzon meg egy, az ilyen bonyolultnak látszó ügyben járatos ügyvédet. A rossz testületi határozat és szerződéskötés kárát nem háríthatja a lakosságra.

Hozzászólás!