BACZKÓ NORBERT


A Csömöri Hírmondó című civil propagandalap hasábjain újabb “díszes” csúsztatások jelentek meg, amivel kapcsolatban sokat gondolkodtam, de nem tudom szó nélkül hagyni, ha már a csömöriek adójából (az enyémből is) fenntartott újság messze nem objektív információforrás, hanem inkább a polgármester elképzelt valóságának 3650 példányos lenyomata. Hogy legalább ez a cikk pontos legyen, idézem a Hírmondóban leírt csúsztatásokat, majd alatta leírom, hogy melyek azok az „apróságok”, amik bizonyára véletlenül maradtak ki a csömöriek „hírújságából”:

„Fábri István polgármester ismertette, hogy 2014 májusában egy alakuló szervezet lakossági beadványt nyújtott be településnév-használatra. Időközben a tervezett szervezeti nevet (Szeretlek Csömör) egy másik, már bejegyzett szervezet (Demokrata Kör Egyesület Csömörért) a 2014. évi önkormányzati választási kampányban rövidített névként használta.”

Csömöri Hírmondó, 2015. szeptember

Addig mindez igaz is, hogy 2014 májusában nyújtottuk be az önkormányzathoz egyesületünk névhasználati kérelmét a Szeretlek Csömör Egyesület nevének bírósági bejegyzéséhez. Kísérőlevelünkben leírtuk, hogy ezzel a szervezettel szeretnénk elindulni a 2014-es önkormányzati választáson, ennek okán azt is kértük, hogy az amúgy is hosszas bejegyzési eljárás meggyorsítása érdekében a testület legyen szíves a soron következő testületi ülésen tárgyalni az ügyet. Az „önálló” testület, a polgármester „javaslatára” kérelmünket napirendre sem vette, majd időhúzó levelezés kezdődött. Ekkor már többünkben felmerült a kérdés – jogosan – hogy egyesületünket és csapatunkat ezzel az adminisztratív akadállyal igyekszik-e Fábri meggátolni a sikeres indulásban?

Elfogadtuk, nem vártunk tőle ennél elegánsabb eljárást.

Ezért kértük meg a Demokrata Kör Csömörért egyesületet, hogy segítsenek nekünk a választásokon való indulásban, ha már a civil testület azt adminisztratív módon megakadályozta. Így történt, hogy a Szeretlek Csömör nevet a hivatalosan minket indító szervezet jelölte meg rövidített névként. Persze ez után a jegyző „független”, ám hathatós segítségével megpróbáltak utánunk nyúlni még a választási bizottságnál is, hogy ne használhassuk a „Szeretlek Csömör” nevet a szavazólapon, azonban ez nem jött össze, mert a Szabadság út 5. számon túl jogszabályok uralkodnak, nem politikai kicsinyesség.

A választás után újra kértük a testületet, hogy járuljon hozzá a Szeretlek Csömör Egyesület névhasználatához. Ekkor találkoztunk először azzal a cinikus értetlenséggel, amit a hírmondóban is olvashatott mindenki:

„A polgármester arról tájékoztatta a testületet, hogy a Polgármesteri Hivatal jegyzőjével egyeztetett álláspont szerint az önkormányzat nem járulhat hozzá a Csömör név használatához, hiszen azt egy másik szervezet sajátjára rövidítésként tüntette fel a választással kapcsolatban, ami számos félreértéshez, konfliktushoz vezethet.”

Csömöri Hírmondó, 2015. szeptember

Polgármester Úr!

Nem tudjátok, kik vagyunk? Nem tudtok különbséget tenni két szervezet között, amik tagjai ismert csömöriek? Nem tudjátok ki Bóday Ádám és hova tartozik, pedig a rendszerváltás utáni ifjú csömöri generációban együtt kezdtetek közéletet élni? Nem tudjátok Krizsán Tamásról, hogy kicsoda, pedig édesapjával és apósával is egy testületben ültetek többen is? Nem tudjátok ki az a dr. Vass Zoltán, aki annak a református gyülekezetnek a presbitere, melynek több képviselő is tagja? Nem ismeritek Antal Rékát, aki legaktívabb szülők egyike, a csömöri köznevelésben?

Nem ismertek engem? Elvégre csak közös családi tőről fakadunk. Dr. Szarka Zsuzsanna csak 15 évig volt a gyermekorvosom, alpolgármester asszony (“Lecsó”), ifis vezetőm volt a Csömöri Evangélikus Ifjúságban, Pásztor Sándor vagy Tihanyi Ferenc születésem óta ismer. Lehetne sorolni még, hogy kit hány éves ismeretség, közös szál vagy rokoni kapocs köt össze, mint megannyi más csömörit.

„A képviselő-testület 8 igen, 1 nem szavazattal elutasította a névhasználatra vonatkozó kérelmet, és támogatva a polgárok helyi önszerveződését javasolta, hogy a kérelmezők vagy egyértelműen tisztázzák a Demokrata Kör Egyesület Csömörért – Szeretlek Csömör nevű szervezethez való viszonyukat, elkerülendő minden jellegű ellentmondást a névhasználatot illetően, vagy válasszanak maguknak új nevet.”

Csömöri Hírmondó, 2015. szeptember

Az arrogancia teteje, amikor ezek után azt kéritek tőlünk, hogy tisztázzuk viszonyunkat a Demokrata Körrel, amikor Ti is tudjátok, kik vagyunk és hogy miattatok nincs még egyesületünk. Ez az eljárás szégyenteljes, az újságban leírt verziója pedig még hazug is.

Akkor kiemelten, hogy mindenki megértse. A Szeretlek Csömör egy önálló civil társaság, ami nem egyenlő a Demokrata Kör Csömörért Egyesülettel. A DKCSE azért használta a Szeretlek Csömör nevet a választáson, mert a csömöri civil testület akadályozta a társaságot az egyesületalapításba, egy másfél éves adminisztratív hercehurcával, jogi csűréssel csavarással.

Csömör nem erről szól. Régebben nem erről szólt. Egy települési közösségben nem helyes dolog megtagadni a másikat, ellehetetleníteni azt, aki nem ért velünk egyet, és hazudni azoknak is, akik megválasztottak egy testületet. Bocsánat korrigálok: nem erről kellene, hogy szóljon.

Mi ismerünk Titeket. Nem nézzük hülyének a másikat és mi sem teszünk úgy, mintha hülyék lennénk. Ezt tőletek is elvárjuk, mert egyszerűen így korrekt.

Ezért nem választunk új nevet, mi vagyunk a Szeretlek Csömör.

 

A névhasználati kérelem és civil szervezet alapítási szándékunk nevetséges akadályoztatásának kálváriáját az alább csatolt dokumentumon keresztül, az az után érdeklődők részletesen is olvashatják. >>>

 Névhasználati kálváriánk letöltése (pdf)

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!