A kuláküldözés áldozataira emlékezünk

Június 28-án, vasárnap 17 órakor a Szeretlek Csömör Társaság
és a Gloria
Victis Alapítvány a temető melletti  emlékhelyen a
kuláküldözést
megszenvedett gazdák előtt tiszteleg.

Beszédet mond: Dr. Hantó Zsuzsa egyetemi docens, a szociológia tudomány kandidátusa
A szervezők minden kegyelettel emlékezőt szeretettel látnak.

 

Tisztelettel: Mátyás Sándor

Trianoni megemlékezés 2015

Ma este, azaz 2015.06.04.-én Trianoni megemlékezést tartunk a 95 évvel ezelőtti országcsonkítás alkalmából. Minden kedves megemlékezőt szeretettel várunk 20 órai kezdettel a csömöri Hősök terére!

 

Garadnai Zoltán: Gondolatok Trianonról, a múltról és a jelenről:

1920. június 4-én, 95 évvel ezelőtt írták alá a Párizs melletti Versailles-ban – a Nagy-Trianon (Grand Trianon) palotában, a Galèrie des Cotelle-ben – Magyarországgal az I. világháborút lezáró békeszerződést. A világháború, melyet „Európa Nagy Háborújának” is neveznek, gyökeresen és véglegesen átalakította Európa nemzeteinek sorsát. A háború négy éve alatt az európai társadalmak megváltoztak, a hagyományos kapcsolatok, érintkezési formák szétszakadtak, a nemi szerepek átalakultak, a világ belépett a 20. századba. A kortársak ugyan azt hitték, hogy ez lesz az az utolsó háború, amely során – „mire ősszel a falevelek lehullanak” – lerendezik a vitás kérdéseket, és minden megy tovább az „arany békeévek” szellemében. Mi már tudjuk, hogy nem így történt, és a számlát kifizettük és kifizettették (talán többször is) ezért a tévedésért!

A magyarság számára az elmúlt „rövid” évszázad rengeteg fájdalmat és keserűséget hozott. A századforduló biztonságából, négy év totális háború után a széthullás és elszegényedés, a nemzeti katasztrófa és a megaláztatás, a magyarság szétszabdalása jutott számunkra osztályrészül. Szinte nincs olyan család, ahol ne lenne áldozat, ugyanakkor, mintha megfeledkeztünk volna róluk. Mintha tabu lenne még mindig számunkra az ő sorsuk megismerése.
Csaknem 100 év távlatából már látjuk, hogy a korábban egységes úton, egy politikai közösségben fejlődő magyar és nem magyar kárpát-medencei népek útjai szétváltak egymástól, az évszázadok során kialakult természetes gazdasági-kereskedelmi és társadalmi kapcsolatok szétszakadtak, miközben fegyverrel, a propaganda és a politika eszközével egyaránt „kínoztuk” és öltük egymást.
A magyarság is eltérő úton fejlődött, a határon inneni és túli nemzetrészek számára a politikai és kulturális újraegyesülés lehetősége két szinten jelent meg. 2004-ben az Uniós csatlakozással, illetve 2010-ben a kettős állampolgárság megteremtésével.

nagymagy                                Hungary-ethnic_groups

Trianon kapcsán ugyanakkor két lehetőség áll előttünk:

1. Felelevenítjük a jogosnak érzett sérelmeket és érzelmi politikát folytatva követeljük igazságunkat. Ennek kudarcát láthattuk 1947-ben, a Párizsi békeszerződés aláírásakor.

2. Az Európai Unió tagállamaként, kelet-közép-európai nemzetként törekszünk arra, hogy a regionális együttműködés szélesítésével felelevenítsük azokat a kapcsolatokat, amelyek térségünket a 20. század elejéig természetes módon összekötötték.
Fontos és szükséges tehát, hogy megemlékezzünk a múltról, Trianonról, annak előzményeiről és a következményekről egyaránt, hiszen a múlt nem ismerete nem ment fel minket, és könnyen újra zsákutcába kerülhetünk.
A 20. század vesztesei voltunk, rajtunk múlik, hogy megnyerjük-e a 21. századot. Ez Trianon legfontosabb tanulsága számunkra!

 

Nagy-Trianon Kastély wikipedia: LINK                        Trianoni békeszerződés wikipedia: LINK

Pünkösd hétfői piknik

Kedves Barátaink!

Hagyományteremtő szándékkal megrendezzük Pünkösd hétfői piknikünket, melyre szeretettel várunk minden csömöri barátunkat.. Szeretnénk, ha úgy mint tavaly, sokan összejönnénk baráti találkozóra, beszélgetésre. Kis kosarában mindenki hozhatja otthon sütött süteményét, a férfiak mindenféle italokat. A helyszínen is fogunk főzni. Gondoskodunk arról, hogy gyermekeink se unatkozzanak.
A helyszín? Időpont? Szájhagyomány útján időben terjesztjük.
Mindnyájan gyertek családostól és hozzátok barátaitokat is.
A Pünkösdi piknik helyszíne: Strand-tér /Kossuth u. vége/.
Időpont: Hétfő 15 óra.
 
Szeretlek Csömör Civil Társaság.

 

A tavalyi rendezvényen készült képek ITT!

Könyvajánló: A Himalájánál magasabbra

Földes András

Erőss Zsolt,  A Himalájánál magasabbra

A legnagyobb magyar hegymászó emlékére

 

A szerzőnek a legnagyobb magyar hegymászóról, a Mount Everest első magyar meghódítójáról nem ez az első könyve. Maga is hegymászó lévén, több közös expedíción vett részt Zsoltal a Himalájában. Belülről ismeri tehát és ezért életszerűen írja le a magashegyi mászás gyönyörűségeit, megpróbáltatásait, veszélyeit.

Végigkíséri Zsolt hegymászó karrierjét a szülővárostól, Csíkszeredától, a Békási szoroson, a Mount-Everest, és a többi nyolcezres meghódításán át a tizedikig, a 14 közül az utolsóig, a már meghódított Kancsendzöngáig ahonnan nem tért vissza.

Bemutatja a szerény, céltudatos embert, aki igazán a hegyek között érezte jól magát, de a tengerszinten is tette a dolgát, teljes életet élt. Az expedíciózáshoz szükséges anyagiak előteremtéséhez szinte miden munkát elvállalt. Kis hétvégi házat vett Pest környékén, amit maga hozott rendbe, majd saját kezüleg bővített. Erre azért is szükség volt, mert megtalálta élete párját, Hildát, aki maga is hegymászó, és a család előbb egy kislánnyal, Gerdával, majd egy fiúval, Csomával gyarapodott. Zsolt élete ekkor vált teljessé.

A szerző e könyvében bemutatja a nyolcezres csúcsokra indított expedíciók előkészületeit, a szponzorok felkutatásának, az anyagiak előteremtésének nehézségeit. A repülőtérről a hegyen lévő alaptáborba jutás viszontagságait, a tábori életet, az akklimatizáció menetét és a csúcstámadást, majd a visszatérést. Mind ezt az egyes csúcsokkal kapcsolatban rendkívül színesen, a laikus számára is érdekfeszítően, jól tagoltan írja le. Aki e könyvet kezébe veszi, nehezen tudja letenni, mert izgalommal várja, hogy a következő részben mi történik. Sikerül-e a mászónak a csúcsot elérnie és ha igen, hogy jut visza az alptáborba?

A könyv végén találjuk a „hegymászó szakkifejezések gyüjteményét”, ahol a könyvben előforduló kifejezések pontos leírását kapjuk.

E sorok írója abban a megtiszteltetésben részesült, hogy több alkalommal vett részt olyan sítáborban, ahol Zsolt oktatóként működött és barátságába fogadta.

Őszinte szívvel ajánlom a könyvet az olvasónak.

Megvásárolható 2015. április 24.-én az előadáson, melyet az előadó kérésre dedikál.

 

Az előadás helyszíne: Zöldfa Étterem 2141. Csömör. Szabadság út 13.

 

Dr. Vass Zoltán

IMA MAGYARORSZÁGÉRT!

2015 március 29-én vasárnap délben fél 12-től szeretettel vár mindenkit:

Dr. Papp Lajos professzor, a rendezvény főszervezője és Bethlen Farkas, Verőce volt polgármestere

Az Ima a déli harangszókor kezdődik.
Közreműködik:
Molnár V. József néplélek kutató
Maczkó Mária énekművész
Petraskó Tamás és a Bodrogközi Regölősök

Szolgálatot ad:
Történelmi Vitézi Rend

Áldást mondanak:
Márkus Gábor lelkipásztor
Csuka Tamás tábori püspök

A színpadon 72, a történelmi vármegyék feliratával jelölt kettős kereszt szegélyezi majd.

Kérjük a Kárpát-Hazában és a diaszpórában élő honfitársainkat, hogy akik nem tudnak jelen lenni Verőcén, azok is szervezzék meg saját közösségeikben, azonos időben a közös imádságot.
Kérésre elküldjük a forgatókönyvet.
Szervező: Sipos Kata
Forgatókönyv a következő email címekről kérhető:
siposkata59@gmail.com szivvel.lelekkel.pl@gmail.com, karpathazaorseg@gmail.com

Budapestről, a nyugati pályaudvarról 10 óra 07-kor (érkezés:10 óra 40) és 10 óra 41-kor (érkezés: 11 óra 34) indul vonat Verőcére. Azokat, aki koruk vagy egészségi állapotuk miatt nem tudnának a helyszínre sétálni, (kb. 30 perc) azokért autó megy a vonatállomásra. Ehhez köszönettel vesszük és elfogadunk autósok felajánlását.
(Sipos Kata: 30/45 46 372)

Istenünk, Hazánkat oltalmazó Boldogasszonyunk, tarts meg minket őseink hitében és erényében!

hir

 

Március idusán.

A Csömöri Református gyülekezet vasárnap, március 15.-én koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseiről és a kommunizmus áldozatairól.

 

Az Istentisztelet után a gyülekezet tagjai az evangélikus templomból a Műemlék-közben, a gyülekezet által, „magyar nép lelki megújulásáért” felállított emlékoszlophoz vonultunk, ahol Esztergály Előd lelkipásztor rövid igeszolgálata után Pintér Édua olvasta fel a Magyar Nemzet honlapján megjelent, a donyeci munkatáborokba, „malenkij robotra” hurcolt honfitársainkról szóló, megrázó adatokat közlő cikket, majd Dr. Szennyessy Judit gyönyörű tolmácsolásában hallgattuk Petőfi Sándor: „A nép nevében” című versét.

 

A koszorúkat zsoltárok éneklése mellett helyeztük el az emlékoszlopnál. A Szózat eléneklésével és a lelkipásztor áldásával zártuk rövid megemlékezésünket.

Emlékezés a kommunizmus százmilliónyi áldozata előtti Emlékműnél Csömörön

A Gloria Victis Közhasznú Alapítvány a kommunista diktatúrák áldozatai emléknapjának előestéjén, 2015. február 24-én, kedden 17 órakor megemlékezést tart a csömöri Gloria Victis Emlékhelyen.

Az ünnepség két szónoka: Wittner Mária 56-os szabadságharcos és a jeles irodalmár; Sutarski Konrád a magyarországi lengyelség egyik meghatározó alakja.

A kommunizmus 100 milliónyi áldozata előtti tisztelgést követően 18 órai kezdettel Csömör Nagyközség Sinka István Könyvtára (Tompa utca 1)  Sutarski Konrád – irodalmi estnek ad otthont, amelyen a vendégek Dr. Szabó András előadóművész tolmácsolásában hallhatják a költő verseit.
A szervezők Önt is szeretettel látják!

fotó: Frigyesy