Garadnai Zoltán


 

IMG_4921

 

MONOLÓG

 

Akarok még hinni az életemben

s a mások életében – akarom,

hogy izmos és erős legyen karom

s földaloljak egy lobogó ,,igen”-ben.

 

Mert megbocsátottam mindenkinek

s szeretném, hogy nekem is megbocsásson,

ki tettenért a pózon és családon

és ne vádoljon többé senki meg.

 

A múltat én elhordozom magammal

új életemre, mint zsákját a vándor:

hogy éltem egyszer én, Márai Sándor,

 

S emlékeimmel elmotozva élnék,

mert amit érdemeltem, rámtalált:

kaptam egy életet és egy halált.

 

  1. február 7-én a Szeretlek Csömör Társaság és a FIDESZ csömöri szervezetek szervezésében emlékeztünk Márai Sándorról. Vida Péter színművész zenés-irodalmi est keretében idézte fel Mára Sándor és felesége, Lola, életét, szerelmét, gyötrődésüket és vívódásukat. Az irodalmi esttel egyben lezártuk a karácsonyi ünnepkört, és nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a 2016-os évben is gazdag, változatosés érdekes programokkal várjuk barátainkat, vendégeinket minden hónapban.

 

Célunk továbbra is az, hogy aktív civilként vegyünk részt a csömöri közéletben, a polgári értékrend alapján.

 

Polgári értékek mentén gondolkodni, érezni, cselekedni három szóban összefoglalható:

Agy – Szív – Gerinc.

 

Az irodalmi esten elhangzott idézetek között válogattunk:

A szerelemről

A nő és a férfi párharcát soha ne lássad másként, mint reménytelen harcot, melyet a legkegyetlenebb önzés és a féktelen hiúság fűtenek. … Parázson fekszik, aki egy nő ágyában fekszik. Bőrét odaégetheti; emberi rangját és becsületét meg kell mentenie. Figyelj és harcolj. Ellenfelek állanak körül, hajzatukban tollakkal, arcukon festékkel, mint a vad harcosok.

 

A kísértésről

Mindig, mikor megérkezik és szól hozzád a kísértés, mely barátságot, szenvedélyt, bizalmasságot, kötést ígér, tudjad: az anyag, melyből az ilyen kötés készül, romlandó, mert emberi anyag. Ami ma eskü, holnap nyűg, ami ma szenvedély és vágy, holnap érthetetlen és torz emlék, ami ma hűség, holnap szomorú kötelesség. Hasztalan mosolyog, ígér, reménykedik a kísértés. Hasztalan él halálig szívedben a vágy, teljesen és bizalommal megosztani az élet magányát valakivel. Nincs módod erre, mert ember vagy. Mindig tudjad ezt.

 

A testről

A test ellen kétféleképpen lehet vétkezni: kicsapongással vagy gyáva, hiú és sértődött aszkézissel. Egyiket sem bírja, dacosan és végzetesen felel mindkét sértésre. A test csak az őszinteséget bírja.

 

Üzenet

Igen, meghalok. Talán ma, amikor ezt a sort írom, talán a napon, mikor te, olvasó, ezt a sort olvasod. Talán túléllek, olvasó, talán te élsz túl,egy nappal, ezer évvel. Meghalok, s mintha elvonná egy kéz az idő függönyét: a semmibe látok. Milyen otthonos!…

A semmiből üzenem: az életnek, akármilyen gyászos, zavaros és véges is, van értelme. Egyetlen értelme van: az emberi értelem. Ennyit tanultam, két végtelen között, az életben. Megtanultam és ezt üzenem.


Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!