Földes András

Erőss Zsolt,  A Himalájánál magasabbra

A legnagyobb magyar hegymászó emlékére

 

A szerzőnek a legnagyobb magyar hegymászóról, a Mount Everest első magyar meghódítójáról nem ez az első könyve. Maga is hegymászó lévén, több közös expedíción vett részt Zsoltal a Himalájában. Belülről ismeri tehát és ezért életszerűen írja le a magashegyi mászás gyönyörűségeit, megpróbáltatásait, veszélyeit.

Végigkíséri Zsolt hegymászó karrierjét a szülővárostól, Csíkszeredától, a Békási szoroson, a Mount-Everest, és a többi nyolcezres meghódításán át a tizedikig, a 14 közül az utolsóig, a már meghódított Kancsendzöngáig ahonnan nem tért vissza.

Bemutatja a szerény, céltudatos embert, aki igazán a hegyek között érezte jól magát, de a tengerszinten is tette a dolgát, teljes életet élt. Az expedíciózáshoz szükséges anyagiak előteremtéséhez szinte miden munkát elvállalt. Kis hétvégi házat vett Pest környékén, amit maga hozott rendbe, majd saját kezüleg bővített. Erre azért is szükség volt, mert megtalálta élete párját, Hildát, aki maga is hegymászó, és a család előbb egy kislánnyal, Gerdával, majd egy fiúval, Csomával gyarapodott. Zsolt élete ekkor vált teljessé.

A szerző e könyvében bemutatja a nyolcezres csúcsokra indított expedíciók előkészületeit, a szponzorok felkutatásának, az anyagiak előteremtésének nehézségeit. A repülőtérről a hegyen lévő alaptáborba jutás viszontagságait, a tábori életet, az akklimatizáció menetét és a csúcstámadást, majd a visszatérést. Mind ezt az egyes csúcsokkal kapcsolatban rendkívül színesen, a laikus számára is érdekfeszítően, jól tagoltan írja le. Aki e könyvet kezébe veszi, nehezen tudja letenni, mert izgalommal várja, hogy a következő részben mi történik. Sikerül-e a mászónak a csúcsot elérnie és ha igen, hogy jut visza az alptáborba?

A könyv végén találjuk a „hegymászó szakkifejezések gyüjteményét”, ahol a könyvben előforduló kifejezések pontos leírását kapjuk.

E sorok írója abban a megtiszteltetésben részesült, hogy több alkalommal vett részt olyan sítáborban, ahol Zsolt oktatóként működött és barátságába fogadta.

Őszinte szívvel ajánlom a könyvet az olvasónak.

Megvásárolható 2015. április 24.-én az előadáson, melyet az előadó kérésre dedikál.

 

Az előadás helyszíne: Zöldfa Étterem 2141. Csömör. Szabadság út 13.

 

Dr. Vass Zoltán

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!