Amint a több helyen is megjelent meghívóból értesülhettek, 2014. szeptember 13.-­án, szombaton európai parlamenti képviselők, nagykövetségek magas rangú képviselői, hazai történészek és jogtörténészek részvételével nemzetközi konferencia zajlott Csömör Nagyközség Polgármesteri Hivatala tanácstermében, ahol a Szeretlek Csömör Társaság is magas szinten képviseltette magát.

Előadást tartott Tőkés László püspök úr is.

Tőkés L. aláír - 14.09.13Tőkés László püspök Úr aláírása

A rendezvényen nemzetközi felhívást fogadtunk el egy, a nácizmus és a kommunizmus áldozatai előtt tisztelgő emlékmű berlini felállításáról. A Csömör életében úttörő eseménynek számító rendezvény helyszínét a Polgármesteri Hivatal biztosította.

Tőkés L.- Horváth A. - Német vendégTőkés L.- Horváth A. – Német vendég

Örülünk annak, hogy ez a nem mindennapi esemény a nagyközségünkben zajlott, és őszintén bízunk abban, hogy egyszer majd „csömöri folyamat”-ról fognak beszélni akkor, amikor a diktatúrák áldozataira emlékeznek.

Délután 15:30 órakor a Gloria Victis Emlékhelynél megkoszorúztuk a kommunista terror bolgár áldozatai emlékére elhelyezett, Latchezar Tosev európai parlamenti képviselő és Bóday Ádám polgármesterjelölt által leleplezett emléktáblát. Megkoszorúztuk a lengyel katýni mészárlás, az ukrán holodomor, és az albán terror áldozataink emléktábláját.

Nagyra értékeljük, hogy Csömör Önkormányzata a konferenciának helyszínt biztosított, és Bíró Attila alpolgármester úr kitűnő angolsággal, köszöntötte a vendégeket.

Szomorúan vettük tudomásul, hogy ezen a nem mindennapi eseményen Fábri István polgármester úr nem tudott részt venni. A Csömöri Képviselő Testületet – civilek híján – Agárdi Mihály reprezentálta az esemény végéig. A többiek távolmaradásának okát nem tudhatjuk, találgatásokba pedig nem kívánunk bocsátkozni.

Az emlékműnél délután sem a Hivatalos Csömöri Önkormányzat, sem az új „civil” jelöltek nevében senki sem jelent meg, senki sem koszorúzott, holott a média által is közvetített két esemény révén Csömör reflektorfénybe került Európa új, jelentős történelmi helyszínei között kiemelten!

közlemény

 

Garadnai Zoltán
Levezető elnök

Fotó: Péteri Attila, Árpád

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!