Beszélgetés vitéz Mikecz András elnök úrral!

Szerkesztői kérdés:
 Eltudnád mondani honnan van a huszárok iránti szereteted?

A hagyományőrzés szele a. 90-es évek elején csapott meg igazán, mikor is Nyíregyházán voltam huszártalálkozón, melyet dr. Bene János múzeum igazgató talált ki. Tudni kell, hogy itt egy nagy kaszárnya szolgált a háború idején, van is ilyen nóta „Messze van a nyíregyházi kaszárnya”, szóval ott kezdődött el valami. Találkozni az öregekkel, akik megjárták a hadak útját. Ez a szép hagyomány megmaradt, és több mint 20 éve minden 2 évben részt veszünk a találkozón, eleinte az élő legendákkal, most már csak a leszármazottakkal. Büszkén mondhatom minden találkozón ott voltam!

Szerkesztői kérdés:
 Mit kell tudni a huszárról?

A huszár ma már egy fogalom, magyar és világörökség! ” A magyar-félig huszár!”-tartja a mondás. Hetyke bajusz, feszülő dolmány, lobogó mente, csillogó –villogó fegyverek- s ehhez a mentális tulajdonságok sora: a halált megvető bátorság, a lovas-ügyesség, a leleményességgel összekeveredve máris elénk tárja a mindannyiunk lelkében megbúvó pusztai „vadromantikát”. Sajnos a II. világháború technikai fejlődésének eredményeképpen a huszárság is leáldozóba került, a lovakat a tankok, fegyverek vették át.

Szerkesztői kérdés:
 Van esetleg a családban is huszár, vagy csak a nyíregyházi találkozó varázsa fogott meg?

Én huszár sarj vagyok, hiszen apai nagyapám vitéz Mikecz Kálmán huszár ezredes nevéhez fűződik a II. világháború utolsó nyertes lovasrohama, melyet ő vezetett. Erre nagyon büszke vagyok, akárhányszor erről beszélek, vagy csak rá gondolok, mindig kiráz a hideg, előttem van a csatamező, ahol nagyapám vezeti ezt a rohamot, ahol kaszabolják az ellenséget.

mikecz kálmán

Egy német tiszt a következőt jegyezte fel az erről…

,,…Reggel óta kemény harcban álltunk ez elszántan védekező ellenséggel, aki egy magas vasúti töltés mellett ásta be magát. Már négyszer rohamoztunk, és mind a négyszer visszavertek bennünket. A zászlóaljparancsnok minden hangnemben káromkodott, a századparancsnokok azonban tehetetlenek voltak. A sürgős tüzérségi támogatás, amit kértünk, egyre késett. Ekkor a tüzérségi támogatás helyett, amit számtalanszor kértünk, egy magyar huszárezred jelent meg a színen…

Nevettünk. Mi az ördögöt akarnak ezek itt a kecses, elegáns lovaikkal? Egyszerre megállt bennünk az ütő: ezek a magyarok megbolondultak! Huszárszázad után robogott. Parancsszó harsant. A barnára sült arcú, karcsú lovasok szinte odanőttek a nyereghez. Fénylő arany parolis ezredesük kirántotta kardját. Négy-öt könnyű páncélkocsi kanyarodott ki a szárnyakra, az ezred padig a délutáni napban villogó kardokkal végig vágtázott a széles síkságon. Seydlitz rohamozhatott így valaha. Minden óvatosságról megfeledkezve kimásztunk a állásainkból. Olyan volt az egész, mint egy nagyszerű lovas film!
Eldördültek az első lövések, aztán mind ritkábbak lettek. Kimeredő szemmel, hitetlenkedve néztük, hogy a szovjet ezred, amely eddig elkeseredett elszántsággal verte vissza támadásainkat, most megfordul, és pánikszerűen otthagyja állásait. A diadalmas magyarok pedig maguk előtt űzték az oroszt, és csillogó szablyájukkal aprították őket gazdag, nagyon gazdag aratást végezve közöttük. A huszárkardok fénylő csillogása, úgy látszik, egy kicsit sok volt az orosz muzsik idegeinek…’’
A harccsoportot vitéz Mikecz Kálmán őrnagy vezette, és a hadművelet zárásaként majd kétezer foglyot ejtettek, és jelentős mennyiségű tüzérségi anyagot és harckocsikat zsákmányoltak. Bebizonyították, hogy a magyar honvéd felszerelésének, kiképzésének megfelelő körülmények között megállja a helyét és méltó elődeihez.

Szerkesztői kérdés:
 Hogyan történik a mai világban hagyományőrzés?

Szerencsére a rendszerváltás óta rengeteg hagyományőrző egyesület alakult, akik a régmúlt hagyományait tovább akarják vinni apáról, fiúra. Ez nálam is így működik. Talán a szerencsének is köszönhető, de 2005-ben megismerkedtem Kiss Lászlóval, aki akkor már egy kisebb csapatot működtetett. Gyorsan rájöttünk, hogy nekünk együtt kell dolgozni, így 2006-ban felvette nagyapám nevét, és megalakítottuk a vitéz Mikecz Kálmán Huszár Hagyományőrző Egyesületet Tökölön, melynek parancsnoka Laci, elnöke jó magam vagyok. Jövőre 10 éves lesz a bandérium sok programmal, felkéréssel kell megbirkóznunk, de mivel nekünk ez a hobbink így jól viseljük a rengeteg munkát!

Szerkesztői kérdés:
 Csömörön van huszárság?

Tudtommal senki sincs, de nekem régi vágyam, hogy itt ahol közel 15 éve élek szükségünk lenne, egy kisebb egységre úgy hiszem. Ezen dolgozom már egy ideje, úgy gondolom, hamarosan pár fővel rendezvényeken színesíteni fogjuk tudni Csömör ünnepségeit.

bal

Szeretném szolgálatunkat felajánlani a csömörieknek!

„Vivát Huszár! „
vitéz Mikecz András elnök
www.mikeczbanderium.hu

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!