1989-ben aláírták az ENSZ Fejlesztési Programját. A program vezetői javasolták, hogy július 11. legyen a Világ Népességének Napja.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a népességnövekedés méreteire és az ezzel járó problémákra. 2001-ben a világ népessége több mint 6 milliárd volt és évente 77 millióval nő.

ensz_0

Az ENSZ becslései szerint 2050-re nagyjából 8–10 milliárdan élünk majd a Földön.

A növekedés mértékét mutatja, hogy 1789-ben, a francia forradalom évében a Földön alig egymilliárd ember élt, az elmúlt csaknem 250 év alatt az emberiség létszáma meghétszereződött, és 2012-ben elérte a hétmilliárd főt.

Az egyes kontinensek között ugyanakkor óriási különbségek tapasztalhatók. A világ egyik fele negatív növekedést mutat (pl. Európa egyes részei, Japán, FÁK államok), miközben a világ szegényei folyamatosan növekednek, és az életlehetőségek korlátozott volta miatt Afrikából, Latin-Amerikából és Ázsiából egyre többen és egyre kétségbeesetten próbálnak bejutni a „szerencsésebb” országokba. Mindezzel párhuzamosan zajlik az urbanizáció, 1950-ben a világ népességének kevesebb, mint 30%-a élt városokban, addig mostanra ez az arány már több, mint 50%.

Jelenleg a Földön minden másodpercben 4,1 ember születik, miközben 1,8 ember hal meg, vagyis az általánosan elfogadott számítások szerint másodpercenként 2,35 fővel vagyunk többen a Kék Bolygónkon.

Fel kell magunknak tenni a kérdést, hogy valójában hány embert képes eltartani a bolygónk.

Egyes számítások szerint jelenleg a Földünk mintegy 5 milliárd embert lenne képes eltartani, (napi 3500 kalóriával és 935 km3 vízzel számolva). Viszont számos további feltétel növeli az eltartóképességet, (pl. emberi viselkedés változása, takarékoskodás, intenzív termelés és a hatékonyabb vízkitermelés, a vízgazdálkodás szabályozása, a mezőgazdasági eljárások változásai).

A Föld leglakottabb kontinense Ázsia, a legsűrűbben lakott világrész, ahol a Föld népességének 60%-a él, túlnyomórészt a tengerpartokon, a nagy városokban. Jelenleg a Föld minden ötödik lakója kínai állampolgár!

A gazdag és szegény országok között a különbség egyre növekszik, a harmadik világ országaiból egyre többen próbálnak a gazdagabb európai országokba vándorolni, döntő többségük illegális bevándorlóként, rabszolgakereskedők és kalózok áldozataként. Egyre több atrocitásról cikkeznek az újságok, tragédiák soráról hallhatunk. A probléma súlyosságát mutatja, hogy 2014 első három hónapjában nagyon megnövekedett az illegális határátlépések száma, és csak Lampedusa szigetére több, mint negyvenezer menekült érkezett, zömében Afrikából. Nem költői túlzás részünkről, ha kijelentjük, hogy bevándorlók özöne várható, és ettől Magyarország sem vonatkoztathatja el magát. A probléma ugyan elsődlegesen a nyugat-európai országokat érinti, és hazánk még mindig tranzitországnak számít, de nem maradhatunk „semlegesek” ezen a területen. Ha ugyanis megvalósulna egyes nyugat-európai politikusok javaslata (pl. Sarkozy volt francia elnök vagy Cameron brit miniszterelnök) a schengeni szerződés felfüggesztéséről, az minden valószínűség szerint minket is súlyosan, és azonnal érezhetően érintene.

A bevándorlás kérdése tehát szorosan kapcsolódik a világ népességének változásához, a Föld aktuális problémáihoz. Ez alól mi sem vonhatjuk ki magunkat!

 

Forrás:

Neumann-ház – Irodalmi Szerkesztőség

jelesnapok.oszk.hu

http://index.hu/tudomany/nepes5401/

(wikipédia)

Magyar Nemzet 2014. május 31. Szombat Bevándorlók özöne várható. 15.oldal.

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!