1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban. A CIGÁNY HOLOKAUSZT EMLÉKNAPJÁnak éjszakáján virrasztással emlékeznek az áldozatokra.

„Fogadják tisztelgő fejhajtásomat azért az egyszerű tényért, hogy ott voltak. Már az is erkölcsi érdem, hogy odakerültek. A jó gyanújába fogható az, akit odazártak, valamit talán tettek a zsarnokság ellen, és a szabadság nevében tették ezt, ha sokféleképpen értelmezték is ezt a szót. A testvériség az emberek között sohasem lehet teljes, a kivégzőfalnál az áldozatoké mindenképpen teljesebb, mint a kivégző-különítményé. Hogy önök hajlott korukkal dacolva még találkoznak egymással közösen emlékezni, bizonyítja az egykori táborlakók szolidaritását. Egykori őreik valószínűleg nem találkoznak. A fogság, amelyet a sors kegyelméből sikerült túlélniük (hozzátéve az állhatatosságot és a kölcsönös összefogást), csak annyit bizonyít, hogy akkor önök vállalták azokat az igazságokat, amelyek veszélyesek voltak, viselték azt a különös mivoltukat, amely akkor halálra volt ítélve. Tisztelet a halálraítélteknek és az életben maradottaknak, zsidóknak és keresztényeknek, vallásosoknak és vallástalanoknak, embereknek, akiket politikai meggyőződésükért a diktatúra szögesdrót mögé tett.”

(Konrád György: Levél a buchenwaldi koncentrációs tábor egykori foglyaihoz)

 

2010 szeptemberében Krakkóban részt vettem egy nemzetközi konferencián. A konferencia „társadalmi” programjában szerepelt az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor-múzeum megtekintése.

El nem lehet mondani, szavakkal szinte ki sem lehet fejezni azt az érzést, amit éreztünk a tábor-múzeum megtekintése során!

Auschwitz_guards_a

Hideg, esős időben, viharos szélben mentünk ki a megsemmisítő táborba. A fájdalom, a szenvedés, az áldozatok sikolya mind-mind ott volt körülöttünk.

auschwitz1b_zps15712c93

A nedves levegőben érezni lehetett a szagokat! Nem a gázkamrák füstjét, azt már elvitte a szél!

JWX5f

A barakokban az emberi testek szagát, a bomlást, a halált – felkavaró, elmondhatatlan érzés. Ezt csak az értheti meg, aki áldozatként ott volt, és az szerezhet benyomást – egy röpke „pillanat” erejéig –, aki elzarándokol erre a helyre. Egyszer, el kell oda menni, és megértsük azt, hogy hova vezet(het) a gyűlölet, a rasszizmus és az intolerancia…

auschwitz-facts-plaque-by-marktravel

Forrás:

Neumann-ház – Irodalmi Szerkesztőség

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_cigany_holokauszt_emleknapja

 

Comments (2)

Hozzászólás!