Immár hagyományossá vált, – negyedik polgári estünkön – a nemzet sportolója, a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok, minden idők legsikeresebb öttusázója volt a vendégünk.

balczo640
1969-es budapesti világbajnokság

Lenyűgöző közvetlenséggel, végig állva tartotta meg a mintegy másfél órás előadását. Most, hogy leírom az előadás szót, nem vagyok biztos abban, hogy a megfelelőt találtam meg annak az eseménynek megnevezésére, ami 2015. június 28.-án történt a Zöldfa vendéglőben. Inkább megfelelő lenne egy elhivatott ember által tartott erkölcsi, lelki tanításnak nevezni. Mindezt rendkívül szuggesztíven, szerényen, nemegyszer kacajt fakasztó humorral, majd egy váltással szívbemarkoló hitvallással fűszerezve.

image2

Beszélt Nyiregyházán töltött gyermekkoráról, a családi környezetről, nagyanyjáról, édesanyjáról, evangélikus lelkipásztor édesapjáról. Találkozásáról az öttusával. Már akkor, 16 évesen eltökélte, hogy világbajnok lesz. A családi környezet ellenére nem volt vallásos.

Budapestre került és öttusázni kezdett. Általában dupla edzésadagot teljesített mint sporttársai. Nem szerette a vasárnapokat, mert akkor nem volt edzés. Egyéni edzéseket végzett. Ösztönösen érezte, hogy mit kell többet gyakorolnia. Ilyen volt a párbajtőr vívás. Ezt sikerült olyan tökélyre fejlesztenie, hogy egy alkalommal országos bajnokságot nyert neves párbajtőrvívók előtt.

Andras Balczo

Ötödik világbajnoksága elérésekor úgy érezte teljesítette a maga elé kitűzött célt. Már akkor a sportág legsikeresebbje volt, hisz az utána következő csak négy világbajnoki címmel rendelkezett. Fent volt tehát a csúcson,- az Ő szavaival élve. Úgy érezte azonban, hogy folytatnia kell. Így volt ez az 1972-es müncheni olimpiával kapcsolatban is.

A kezdő sportág, a párbajtőrvívás jól indult. Egymás után nyerte az asszókat. Megcsillant az aranyérem. Ekkor a nagy akarástól begörcsölt, egymás után jöttek a vereségek. Ekkor valami égi jel hatására megnyugodott és jöttek a győzelmek, majd az ötödik szám után az aranyérem. München után még egy évig indult versenyeken, majd abbahagyta a versenyzést.

Andras Balczo_02

Abban bízott, hogy a magyar öttusasport igényt tart edzői munkájára, amihez a TF-en minden képesítést megszerzett. Nem így történt. Az akkori vezetés nem tartott igényt a világ legsikeresebb öttusázójának szakmai munkájára.

Tíz évig dolgozott belovaglóként a lovardában. Közben hívták kanadába válogatott edzőnek. Csábító kihívás volt. Elvonult a hegyek közé, hogy senki által nem befolyásoltan, magányában dönthessen. És döntött. Maradt.

balczo450

Beszélt a Küldetés című, Kósa Ferenc által készített filmről. A film sikere után számos helyre kaptak meghívást. A vendéglátók mindenütt szeretettel vették körül.

Népes családja körében boldog életet él. Sok humorral fűszerezve mesélte el, hogy a feleségével, Mónikával tervezett öt gyermekből miként lett tizenkettő. A gyermekek hivatásukban és a tanulásban sikeresek, de versenysportot nem űznek. Nagy derültséget keltett, ahogy előadta, hogy miért nem. Boldogan beszélt unokáiról, akik közül kettő pár hónapon belül érkezik.

image1

Előadásának utolsó szakaszában verseket, versrészleteket és protestáns egyházi éneket idézve hitvallást tett hitéről, felhíva a hallgatóság figyelmét a szeretet és a hit fontosságára és a szentlélek támogató erejére.

Nem lehet így szavakban visszaadni az est hangulatát és mindent visszaidézni. Abban azonban biztos vagyok, hogy a hallgatóságot elgondolkodtatták az elhangzottak és más lelkülettel tértek otthonaikba, mint ahogy érkeztek. Volt aki úgy érezte, templomban van, – pedig nem lelkész prédikált – és gondolkodott, hogy tapsoljon-e, mert hogy templomban az nem szokás.

 

Őszintén sajnáljuk, hogy a meghívottak közül sokan nem tudtak eljönni.

 

Dr. Vass Zoltán

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!