Mint minden évben Úrnapján, az idén is virágszőnyeg borította Csömörön a megszokott utcákat. Most a katolikus templomtól keleti irányban, az Erzsébet utcán indult a diszítés, hogy a Kossuth utcán visszatérjen a templomhoz.

Szokás szerint mindenki a saját portája előtt rakta a szegélyt kutyatejből, majd a két szegély közét csodálatosnál- csodálatosabb, virágsziromból készített motívumokkal töltötték ki.

Az esemény már napokkal korábban a virágok és szirmok gyűjtésével kezdődik. Vasárnap korán reggel indul a diszítés. Jönnek a rokonok, a barátok segíteni.

Nemzetiségre, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül, a falu apraja-nagyja azon szorgoskodik, hogy minél szebb legyen a virágszőnyeg, amin a körmenet majd végighalad. Az eseménynek igazi összetartó ereje van. Jó megtapasztalni, ahogy a szorgoskodók vidáman, egymással beszélgetve teszik a dolgukat, hogy mire a körmenet elindul, minden – a négy virágkápolna is – készen legyen.

Az idén a szolgálatot Kárpátaljáról érkezett püspök végezte. A gyönyörű szlovák népviseletbe öltözött gyermekek, lányok, asszonyok szimpompás kiséretet adtak a körmenetnek. Találkoztunk sok érdeklődő külföldivel, egy francia csoporttal is akiket idegenvezető hozott hozzánk. Nem csoda, hisz az esemény ma már Európa hírű

Megindult egy kezdeményezés, mely célul tűzte ki, hogy az esemény kerüljön be a Kulturális Örökségek közé. Reméljük sikerrel járunk.

A Duna TV felvette az eseményt, amelyet vasárnap 9 órától vetít.

 

 

Fotó: Karancsi Rudolf

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!