Apósomon kívül Ő az első fogorvos, akinek láttán nem az volt az első gondolatom, hogy legszívesebben elszaladtam volna. Semleges területre hívtam, egy sétára szeretett falujában. Hihetetlen, hogy előttem egy 70 éves Úr áll, aki akár 20 évet is letagadhatna korából, olyan fiatalos lendülettel kezd bele mondanivalójába. Nem is késlekedtem feltenni első kérdésemet, nehogy lemaradjak valamiről.

Szerkesztői kérdés:
 1. HOGYAN KÖTŐDSZ CSÖMÖRHÖZ? HOGYAN KERÜLTÉL A FALUBA? MILYEN VOLT AZ ELSŐ BENYOMÁSOD?

2000 nyarán költöztünk ide két fiúgyermekünkkel, a régen vágyott magánházunkba. Nagyon megszerettük a közösséget és fogszabályzó fogorvos feleségemmel, alig várjuk, hogy belvárosi praxisunkból hazaérjünk.
Az első benyomásom a békés, nyugodt életre való esély volt, amit régóta kerestünk a feleségemmel, s amit szerintem meg is találtunk. Az egy másik kérdés, hogy a falu társadalmi- és társasági életében való részvétellel ennek “nyugodtságnak” vége is szakadt, de ennyi izgalom kell. Nagyon szeretek itt élni és hatalmas megtiszteltetés, hogy a Csömör-Nagytarcsai Református Gyülekezet Presbitériumának gondnok helyettese lehetek.

Szerkesztői kérdés:
 2. HOGYAN LÁTOD CSÖMÖR ÉLETÉT, IDEKÖLTÖZÉSED ÓTA MENNYIT VÁLTOZOTT? MILYEN FALUT KÉPZELSZ EL MAGADNAK? MILYEN FALUBAN SZERETNÉL ÉLNI 2018-BAN?

Beköltözésünk /2000-2001/ óta a település gyakorlatilag nem sokat változott. Kampány időszakban pár utat szilárd burkolattal láttak ugyan el, de a járdák, a vízelvezető árkok siralmas állapotban voltak és zömében vannak még ma is. Ahol az árkokat betonlappal kibélelték, ott pár hónap múlva kinőtt a gaz, mert az ingatlanok tulajdonosait senki sem motiválta, hogy ami megépült a portája előtt az az Övé is, azt gondozni is kell, mint a sajátját.
A tárgyi építkezésnél azonban sokkal fontosabbnak tartom a közösség építését, az emberi kapcsolatok szorosabbra fűzését az egész település vonatkozásában. Az ideális falu közösségnek csak a nyomait látom. Igaz, hogy egy-egy közös megmozduláson az emberek elbeszélgetnek egymással, csak úgy mint két egymás mellett lakó “idegen”. Bár a barátságos beköltözőt az őslakosok általában elfogadják. Ez azonban nagyon kevés. Sokat kell tennünk azért, – és meg is fogjuk tenni- hogy a település lakóit igazán vonzó programokkal, sokkal nagyobb létszámban tudjuk megszólítani, közelebb hozni egymáshoz. Jó lenne látni, hogy még azok is, akik csak látásból ismerik egymást, mosolyogva, szeretettel tudják egymást üdvözölni, mert ez a kis hely ahol élünk mindannyiunké, mi vagyunk külön-külön az alkotó elemei és igencsak rajtunk múlik, hogy közösséget építünk vagy csak háztartásokat. S mi bizony közösséget akarunk létrehozni, gyermekeink számára ezzel a példával kell szolgálunk, és ennek érdekében mindent megtenni. Boldog emberek, csak egészséges, megelégedett, közösségben élnek. Így tudják tovább vinni ügyünket. Remélem sikerül 2018-ra ezt megvalósítanunk.

Szerkesztői kérdés:
 3. MILYEN TANÁCSOT ADNÁL A KÖVETKEZŐ ÖNKORMÁNYZATI VEZETŐ SZÁMÁRA, MILYEN HIBÁKAT NE KÖVESSEN EL, MIRE VIGYÁZZON? MILYEN SZÁMODRA A HITELES ÖNKORMÁNYZAT?

Az igazi önkormányzat /a polgármester és a testület minden tagja/ szolgál és nem diktál. Tisztelje azokat az embereket akik ebbe a pozícióba emelték, mert bizalmat szavaztak számára. Szóba kell állni az emberekkel, türelmesen meghallgatni panaszaikat, nem lenézni senkit sem, s nem csak a ritkán megtartott fórumokkal tartani őket minél távolabb, hanem odamenni hozzájuk és előre köszönni az utcán. A Polgármester olyan, mint egy jó pásztor, aki ismeri nyája legelesettebbjeit is és segíti nyája egészét alázatosan.

Szerkesztői kérdés:
 4. MI A VÉLEMÉNYED A CIVIL TÁRSADALOMRÓL ÉS A CIVIL KURÁZSIRÓL?

Amiről egészen idáig beszéltem, számomra az a “Civil Társadalom”. Azaz, összefogásra képes, együtt gondolkodó, – még ha vannak is kivételek – egymásért és a közösségért tenni akaró, egymás társaságát kedvelő és kereső emberek boldog, vidám közössége. Ebből fakad a civil kurázsi, ami már többször megmutatta mire képes. Gondolj csak a Békemenetek hangulatára, Kormányt megmentő erejére.

Szerkesztői kérdés:
 5. HOGYAN ÉRZED MAGAD CSÖMÖRÖN, MI ITT A LEGFONTOSABB SZÁMODRA?

Azt hiszem az eddig elmondottakból kiolvasható, hogy Nagyon Jól. Mi már évekkel ideköltözésünk előtt kijártunk az Első bálra, ahol kedves csömöri barátokra leltünk és nem csak a kollégák között. Amióta itt élünk azt szoktam mondani, hogy – miután a rendelőnk Budapesten van,- én Csömörön nyaralok. Alig várom, hogy hazaérjek és évszaktól függetlenül a ház körül, a kertben tegyek valamit. Jó szomszédokat, barátokat, sok kedves embert adott nekem Csömör. Kell ennél több az életben? Minden csömöri lakosnak kívánom, hogy mind ezek birtokában éljen településünkön.

Nem hiszem, hogy ehhez még bármit hozzá kellene fűzzek, csak annyit jegyzek meg halkan magamnak, hogy többet kell sétáljak, ha az elkövetkezendőkben ilyen csodás erőnlétre vágyom, mint a Doktor úré.

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!