VENDÉGÜNK VOLT BOROSS PÉTER
MINISZTERELNÖK

 

A Csömöri Polgári Esték ötödik alkalmán, 2015. június 18.-án, Boross Péter miniszterelnök volt a vendégünk.A moderátor szerepét felkérésünkre, Dr. Marinovics Endre, az Antall és Boross kormányok kabinetfőnöke, Csömör díszpolgára vállalta. Az est témája „Antall József miniszterelnök személye és politikája 1990-1993” volt.

polgari estek 5_08

A vendéget és a megjelent szépszámú hallgatóságot a rendező Fidesz Csömöri Szervezete és a Szeretlek Csömör Civil Társaság nevében Baczkó Norbert a Fidesz helyi elnöke üdvözölte.

polgari estek 5_03

A vendégek között megjelent Fábri István, Csömör Nagyközség polgármestere és Dr. Tuzson Bence képviselőnk, kedves felesége és munkatársai kiséretében.

polgari estek 5_02

A moderátor bevezetőjében felidézte azt az időt, – amikor még a szocializmus idején – Antall József és Boross Péter először találkoztak. Innen indult a beszélgetés és folytatódott a rendszerváltást közvetlen megelőző évekkel, az MDF megalakulásával, az első szabad választás előkészítésével. A választás utáni kormányalakítás körülményeivel, a Német kormánytól átvett súlyos adósságteher kezelésével, a taxis-blokáddal, az akkori nemzetközi helyzet rövid ismertetésével. Elmondta, hogy akkor Antall József volt az a személy, aki képes volt a kormányzás feladatát ellátni. Intelligenciája, családi indíttatása, a hazai és a nemzetközi helyzet áttekintésére való képessége predesztinálta erre a feladatra. Nagy volt ugyan a nyomás a nyugat, elsősorban az NSzK akkori vezetője részéről, akik mást, a vasfüggöny lebontásában szerepet játszó Horn Gyulát kívánták látni a miniszterelnöki székben.

Marinovics dr. – mint aki ezt az időszakot a miniszterelnök közvetlen munkatársaként élte meg – rendkívül ügyesen, profi riportereket megszégyenítően terelte a beszélgetést olyan irányba, ami a hallgatóságot igazán érdekelte. Többek között fény derült arra is, hogy vendégünk hogyan lett belügyminiszter. Az Antall József által megjelölt feladata a szétzilált rendőrség, a rendvédelmi szervek „ráncba szedése” , a tartásuk visszaadása, megszilárdítása volt.

Majd rátért Antall József egészségi állapotának, a betegség eluralkodásának rövid ismertetésére. Beszélt arról, hogy még az utolsó napokban, a betegágyán is bölcs utasításokat adott. Az utolsó pillanatig dolgozott a nemzet űgyén. Az Antall kormány kamikáze vállalkozása , a meghozott 2/3-os törvények olyan helyzetet teremtettek, amelyek alapot adtak egy demokratikus államforma megteremtéséhez, a gazdasági helyzet normalizálásához, a belső rend megszilárdításához. Mindezt egy gyakran ellene dolgozó Államelnök és Alkotmány Bírósággal szemben.

A beszélgetés végén, mint minden esténken a hallgatóság kérdéseket tehetett föl. Többek között Garadnai Zoltán   kiegészítő hozzászólásából, – aki Boross Péter munkásságával kapcsolatos kutatásokat is végez – a korszak történetéről további információkhoz juthattunk.

Köszönjük Miniszterelnök Úr – gyakran derültséget kiváltó, humorral fűszerezett – bölcs szavait. Köszönjük a moderátor nagyon hasznos munkáját.

Ezzel az 5. alkalommal a Csömöri Polgári Esték tavaszi sorozata véget ért. Legközelebb szeptemberben találkozunk.

Minden kedves barátunknak kellemes nyaralást és pihenést kívánunk.

 

Dr. Vass Zoltán

Fotó: Karancsi Rudolf

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!