CSP_meghivo_3Pénteken, április 24.-én este megtartottuk a Csömöri Polgári Esték 3. alkalmát a Zöldfa étteremben. Vendégünk Sterczer Hilda magashegyi hegymászó, Erőss Zsoltnak, a leghíresebb magyar hegymászónak felesége volt.

A szépszámú közönség soraiban nem csak Csömöriek, hanem Budapestről érkezett vendégek is voltak. A rendkívül szuggesztív, video felvétellel illusztrált előadás témája a 8462 méter magas Makalu megmászása volt. Ebben az expedícióban Hilda egyedüli nőként, Zsolt társaként vett részt.

A Makalu a „magyarok a világ nyolcezresein” sorozat egyik, rendkívüli felkészültséget, erőnlétet igénylő, nehezen mászható tagja a 14 nyolcezres hegy közül.

Az előadó bemutatta az itthoni felkészülés, a csomagolás részleteit. Kitért azokra a szempontokra is, hogy mit érdemes hazulról vinni és mi az, amit a Himalájában, az utolsó városban kell beszerezni. Végigkísérhettük a gyönyörű tájakon, rododendron erdőn át vezető több napos gyaloglást az 5700 méter magasan, egy gleccserhalmon kialakított előretolt alaptáborig. A nehéz, 40-60 kilós bálákat nem csak a felfogadott bennszülött teherhordók, hanem az expedíció tagjai is cipelték.

Majd a fáradt csapat felállította a tábort, mely a személyes sátrak mellett a közösségi helyiségek /konyha -és étkező sátor, hírközpont, WC/ áll. Kezdetét vette a több napig tartó, többnyire semmittevésből, evésből, olvasásból, alvásból álló akklimatizáció.

polgari est csömör 01

Pár nap után végre megkezdhették egyre magasabban, a csúcsra vezető úton az 1. 2. 3. közbülső táborok kialakítását. Ezekből egy-egy éjszaka eltöltése után mindig visszatértek az alaptáborba. Ez is megszokott menete az akklimatizációnak. Közben figyelniük kellett az időjárás-jelentést is. Ki kellett várniuk a kedvező időt, amikor a csúcstámadást nem akadályozza szél, vagy hóvihar. Eddigre már közvetlenül a csúcs alatt kialakított 4. táborban kellett lenniük. A csúcstámadást este, még sötétben indították, hogy dél körül, ideális időben érjenek fel és időben tudjanak vissza indulni..

polgari est csömör 02

A sikeres csúcstámadás után a visszatérés még több figyelmet igényel a teljesen kimerült mászóktól. Ráadásul a csúcs alatt kiépített táborok sátrait le kell bontaniuk és le kell hozniuk a hegyről.

Az előadás után a közönség soraiból sok kérdés érkezett, amelyekre Hilda szívesen válaszolt.

 

Dr. Vass Zoltán

Comments (1)

Hozzászólás!