Csömör nem híres kenyérgabonájáról. Az a maroknyi gazda, aki szívét lelkét és életét a föld művelésének szenteli azért vet gabonát. Van csömörön búza, és jól terem a tritikálé. A triticale a búzának és a rozsnak a hibridje. Talajra nem annyira igényes, mint a búza, a mag beltartalma azonban tápanyagban gazdagabb, mint a rozs. Itthon takarmánynövény, kenyérgabonának a kedvezőtlen adottságú országokban használják inkább. Rurális íze, magas rosttartalma miatt különleges kenyeret ad, mértékkel keverve a búzaliszthez.

Beszélgetve baráti körben arra gondoltunk, milyen jó lenne összegyűjteni a csömöri határban termő gabonákból egy jó kenyérre valót. Meg is kerestük a gazdákat, mindenki készségesen adott „Szeretlek Csömör” zsákunkba gabonát. Így gyűjtöttünk össze a Staub villa környéki földekről, az Új szőlőkről, a Rovnyáról, az Árpádföldi határból, az Alsó-szagyincáról és a rétpótlékról származó búza és tritikálé magokat.

kenyer_02

A magokat gondosan átrostáltuk, megtisztítottuk. A tiszta magot egy kis köves malomban megőröltük, a korpát lerostáltuk. A kész lisztekből pékmester barátom tanácsára 3:7 arányú tritikálé:búza lisztkeveréket készítettünk. A Csömöri lisztkeveréket visszatöltöttük a Szeretlek Csömörös zsákokba. A zsákokat pedig elvittük, hogy ebből készülhessen az augusztus 20-i kenyér.

kenyer_03

Kora ősszel a gazda megtrágyázza a földet, felszántja, magágyat készít. A magágyba elveti a gabonát. Reménykedik. A keléshez kell a meleg, a napfény és kell az őszi eső is. A kelés alatt a vadak és madarak nem ritkítják meg nagyon a vetést, nem túrják-e össze. Az ősz végén figyeli, bokrosodik-e a vetés, elég erős lesz-e? (ekkor erősödik meg a gyökér, és a tő) Télen a fagyok beköszönte előtt a legjobb a hótakaró, a kemény hidegektől megvédi a vetést. Télen a hó védi a vetést és tavasszal – ahogy olvad, szépen lassan látja el vízzel azt. Ahogy melegszik az idő, enyhül, úgy indul meg az élet a szántón. Ilyenkor a kora tavaszi idő mondja meg, milyen erős lesz a gabona szára, milyen nagyra nő. Kalászolás a nappalok hosszabbodására indul meg, ilyenkor védeni kell a vetést a kártevők ellen, főleg, ha hullámokban nagy meleg, vagy hirtelen fagyok vannak. A májusi, aranyat érő eső már a kalászok kiteléséért felel. Ezután a kora nyár melege, érleli aranyszínűvé a gabonát.

Ekkor az aratásra készül a gazda és kéri az Urat, szép tiszta időt adjon, se vihar ne fektesse le a terményt, se eső ne akadályozza az aratást. Az aratás napját jól kell kijelölni, ha túl korai, vizes a szem, szárítani kell, rosszul cséplődik, ha későn van, a java kipereg és lehet, hogy a heves nyári záporok, viharok lefektetik, megdöntik a gabonát. Aratáskor nincs pihenés. A hosszú forró napok alatt a pelyvától, portól viszkető bőrrel megy a betakarítás.

A termény – a kicsépelt mag a raktárba kerül.

A búza útja zsákba, malomba, és a köveket, más magokat, pelyvát kiválasztó tisztítóba visz. A tiszta gabona a garatba kerül. A teljes kiőrlésű lisztet úgy készítik, hogy a korpát nem koptatják le, a teljes szem a malomkövek, vagy hengerek közé kerül. A lisztet őrlés után azért át kell rostálni és a felesleges korpát érdemes kivenni, különben nem kel meg a kenyér.
A friss rostált lisztet pihentetni kell legalább három napig, de a molnárok szerint jobb, ha két hétig áll.

A hosszú út utolsó stációja a pékmester kapujánál kezdődik.

kenyer_04

A gondos pék átrostálja a lisztet, teknőbe méri, megfuttatja a kovászt és a liszt közepén fészket rak neki. Nekiáll a dagasztásnak. A dagasztás célja, hogy a tészta egyenletesen keveredjen el a kovásszal, vízzel. Azt mondják akkor kész, ha a pék arcának verítékéből az első csepp a tésztára esik. A kelesztés a teknőben a régi szokás szerint egész éjjel tart. Ilyenkor a gabonában lévő csodás anyagok és a kovász erjesztő hatására kel – éled a tészta. Hajnalban a megkelt tésztát kiszakítják, átgyúrják, vekniket formálnak belőle. Addig kelnek a veknik, amíg a kemence fel nem fűt.

kenyer_05

Sokféle kemencében sokféle formájú kenyeret sütnek, de mindben közös az a sok munka, törődés, amit az ember ad hozzá és a Jóisten kegyelme, hogy megízlelhetjük mindkettőt egy karéj kenyérben.

kenyer_06

Reméljük finom volt!

Sajnos nem sikerült úgy felvágniuk, hogy mindenkinek jusson.

Ezen a napon ünnepeljük az új kenyeret. A munka gyümölcsét.

Comments (3)

 • Gábor Vidák

  Kiváló írás! Sajnos nem voltam az ünnepségen munkahelyi elfoglaltság miatt, de gondolom helyet kapott a mű a új kenyér tiszteletére rendezett szertartáson.

 • Szabó Erzsébet

  Valóban nagyon jó leírása a csömöri kenyér útjának. Viszont a végére azt írnám,hogy szerencsére olyan sokan jöttek el az ökumenikus imaórára,hogy nem mindenkinek jutott a helyben sütött kenyérből,de megszentelt új kenyérből mindenki ehetett.

 • Jutka Kristoff

  Milyen jó lenne mindig ilyen adalékanyag mentes finom ke
  nyeret enni!Őseink kenyerétT

Hozzászólás!