“A hagyományőrzés nem a hamu imádása,hanem a tűz továbbadása”

XXXIV. Orszagos Tanctalalkozo 03

Malá Furmicska Néptánc egyesület az Országos Táncház Találkozó és Kirakodóvásáron Az Országos Táncház Találkozó és Kirakodóvásár – mint az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál – a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre a három napos rendezvényen a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében.

Csoportunk a Malá Furmicska Néptánc Egyesület Szabó Erzsébet vezetésével az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület meghívásának eleget téve a Közép-magyarországi Régiójának „Aprók bálja” elnevezésű vasárnapi programjában adhatott számot tánctudásáról és mutathatta be az egyedülálló csömöri népviselet legszebb darabjait.

Minden évben egy-egy másik régió kerül terítékre az Aprók Bálján. Idén Közép-Magyarország mutatkozott be, a legnagyobb régió, amelyet középen Budapest ural, rendkívül gazdag hagyományokkal rendelkezik. Ezen a vidéken nagyon sok nemzetiség talált otthonra.

A délelőtti „Nyitány” keretében Közép-Magyarország csoportjai, köztük a Malá Furmicska hagyományos menettánccal köszöntötte a jelenlévő érdeklődőket. Ezt követően szlovák táncokat tanított Lőrincz Hortenzia, Velner Klára, Pintér András és Szabó Erzsébet, az oktatók csoportjai pedig közreműködtek a táncok tanításában.

Délután táncosaink részt vettek a „Játsszunk!” programon is Fundák Kristóf, Sikentáncz Szilveszter, Fundák-Kaszai Lili, Zsille Dóra játékmesterek irányításával, a Zagyva Banda közreműködésével. A program utolsó részében sváb táncokat tanított Galambos Krisztián, Galambosné Schuszter Anna, majd Bagi táncokkal ismerkedtünk Rónai Lajos segítségével.

Zárásként közös marssal és kivonulással búcsúztak a közreműködő együttesek a hálás közönségtől. Sok élménnyel lettünk gazdagabbak. A bátor fiúk, Horváth Csabi és Bielohradszky Balázs kipróbálhatta magát szóló táncversenyben, sok új barátság szövődött, számtalan fotó készült a csodálatos ruhába öltözött csoportunkról, és dicséretek sokaságát zsebeltük be.

2015. III. 29

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!