Az allergia Csömörön is népbetegség

Az allergia Csömörön is népbetegség. Szerény becslések szerint is a lakosok 15-20%-a szenved ebben. Az utóbbi három hétben jelentősen megnőtt az ilyen panaszokkal ellátásért jelentkezők száma. Mivel a betegek nem csak a háziorvost, hanem a patikákat is felkeresik tüneteikkel, a valós szám könnyen a duplája is lehet az orvosnál jelentkezettekénél.

Az allergia tünetei: torokirritáció, szemviszketés, égő érzés, könnyezés, orrfolyás, orrviszketés, tüsszögés és köhécselés, bőrviszketés. Asztmásoknál a tünetek rosszabbodhatnak, esetleges asztmás roham is kialakulhat.

Tekintettel a szedett gyógyszerekre, ebben az időszakban allergiavizsgálatot nem célszerű végezni, ezt ajánlatos inkább az allergénmentes időszakokban megcsinálni.

A gyógyszerek szedése fontos, mivel az elhanyagolt allergia a későbbiekben okozhat krónikus bronchitist, krónikus orrmelléküreg-gyulladást és asztmát is. Az allergiaszezon előtt már javasolt elkezdeni a megelőző gyógyszeres kezelést.

A leghatásosabb azonban az, ha a környezetünket gondozzuk, az allergizáló gyomnövényeket időben, még virágzás előtt eltakarítjuk.

ragweed pollen

A levegőben nagy tömegben jelen lévő pollen felületén a légszennyező anyagok megtelepednek, és a nyálkahártyákon, szabad bőrfelületen hosszan tartó kontaktusba kerülve váltanak ki allergiás reakciót. Jelen időszakban a leggyakoribb tüneteket okozó parlagfű pollenje alakjánál fogva képes megtapadni a fenti felületeken és fizikai irritációt okozni.

dr. Hülitzer Katinka

Még nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás!